Fjord-Line_Sertifikat

Fjord Line sertifisert for rensing av frityrolje

Fjord Line er som det første fergerederiet i Skandinavia blitt sertifisert for rensing av olje til frityrstekt mat som serveres til passasjerer og mannskap. – Vi filtrerer frityroljen på en måte som øker kvaliteten på maten, og som er gunstig både for miljøet og for vår lønnsomhet, forteller restaurantsjef Roy Glopholm på MS Bergensfjord.

Publisert

Her får restaurantsjef Roy Glopholm (t.h) overrakt det synlige beviset av Harry Seiffert som representerer importøren av filtreringsmaskinen. Maskinen står i frityrkokeren til høyre på bildet. (Foto: Fjord Line)

Hver uke blir anslagsvis tre tonn frityrpoteter og 600 kilo pølser, rødspette, scampi og andre panerte produkter bearbeidet som fastfood i kjøkkenet på cruisefergen som trafikkerer kontinuerlig mellom Bergen, Stavanger og Hirtshals.

De stekte produktene etterlater seg partikler i frityrkokeren som ikke bare gir vond lukt, men som også forringer kvaliteten på stadig nye råvarer som puttes i kokeren.

Ville forbedre arbeidsmiljøet

- Vi ønsket å gjøre noe med dette kvalitetsproblemet og samtidig forbedre arbeidsmiljøet for våre kokker. Å rense frityroljen daglig er arbeidskrevende og kan sikkerhetsmessig være utfordrende, fordi oljen holder cirka 180 grader. Litt uvørenhet i en travel hverdag kan gi konsekvenser i form av brannskader, fremholder Glopholm.

Etter å ha orientert seg i markedet bestemte Fjord Line seg i vinter for å investere i en Vito filtreringsmaskin. Denne er installert og alle medarbeidere på kjøkkenet har fått opplæring i bruk av maskinen. Mandag 14. juni fikk Fjord Line overrakt et sertifikat som synlig bevis for at alle rutiner i forbindelse med opplæring og bruk av filtreringsmaskinen nå er vel innarbeidet.

- Filtreringsmaskinen er designet for å rense oljen på koketemperatur. Gjennom filtreringen fjernes alle partikler som innebærer at oljen ikke forringes. Dette skjer hurtig; det vil si at 30 – 50 liter olje blir renset i løpet av et minutt, opplyser Harry Seiffert hos importøren Seiffert Marketing AS. Firmaet har levert 150 maskiner til serveringssteder over hele landet, men Fjord Line er første kunde på ”bøljan blå”.

Kostnadsreduksjon på 50 prosent

For Fjord Line har investeringen både resultert i bedre luft på kjøkkenet og at det behøves mindre olje til bearbeidelsen av råvarene. Det betyr en reduksjon i kostnadene til innkjøp av olje og fett på nærmere 50 prosent. – Vi får dessuten fornyet oljen i løpet av fem – ti minutter uten at det medfører helsefare, og vi sparer mye tid knyttet til prosessen, fremholder Roy Glopholm. Han understreker at Fjord Line besørger forskriftsmessig levering av brukt frityrolje som spesialavfall.

- Nå står vi foran en travel høysesong. Filtreringsmaskinen bidrar både til bedre kvalitet på serveringen og til å gjøre hverdagen om bord lettere, sier restaurantsjefen til slutt.

Fakta om Fjord Line

Fjord Line er et moderne rederi som tilbyr transport mellom Norge og kontinentet.

Rederiet driver passasjerfergen MS Bergensfjord, som seiler mellom Bergen, Stavanger og Hirtshals, og HSC Fjord Cat i sommerhalvåret på ekspresslinjen mellom Kristiansand og Hirtshals.

I tillegg til passasjertrafikk har Fjord Line god kapasitet på frakt av alle typer nyttekjøretøy og gods, som håndteres av Fjord Lines cargoavdelinger i Norge og Danmark.

I 2012 får rederiet levert to moderne cruiseferger og vil da kunne tilby daglige avganger på begge linjer.

Fjord Line ble startet i 1993. Rederiet har ca 245 ansatte, hvorav ca 85 i landorganisasjonene i Bergen, Stavanger, Egersund, Kristiansand og Hirtshals, og ca 160 sjøansatte. Ingvald Fardal har vært administrerende direktør siden 2007.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS