Hygiene_Oppvaskbenk

Enkle råd for god kjøkkenhygiene og færre sykedager

Nå som høsten er her med en kjøligere værtype, innebærer det en større risiko for å støte på bakterier og virus. Hvis du arbeider med mat, kan du ved å ta i bruk noen enkle forholdsregler, sørge for at du ikke havner i sykesengen når du trengs på jobben.

Publisert

Enkle råd for bedre hygiene på kjøkkenet - slik at du slipper å bli syk denen høsten. (Illustrasjonsfoto: Tork)

Noen få enkle forholdsregler kan gjøre stor forskjell. Åpenbare ting som å vaske hendene spiller en viktig rolle når det gjelder å forbedre sjansene for å unngå influensasmitte eller annen smitte. Men arbeidsmiljøet spiller en rolle også.

På jobben kan fem enkle råd føre til færre sykedager:

* De fleste av oss bruker mindre enn fem sekunder på å vaske hendene. En riktig og grundig håndvask tar imidlertid ca. 30 sekunder.

* Hvis du håndterer mat bør du unngå å bruke ringer og armbånd. Ikke la langt hår henge løst, og vær bevisst på å ikke spre smitte ved å nyse på maten og lignende. Bruk albuekroken hvis du må nyse.

* Sørg for at det alltid finnes tørkepapir i nærheten av arbeidsbenkene.

* Vask hendene ofte med såpe eller desinfeksjonsmiddel, og ikke glem å vaske hendene når du kommer hjem fra arbeidet, så du unngår å spre smitte blant familien.

* Tørk hendene dine grundig med et engangs papirhåndtørk. En nylig publisert studie fra University of Westminster i London viser at engangs papirhåndtørk er et mer hygienisk enn varmluftstørkere.* Årsaken er at bakterier elsker fuktige eller våte hender.

Riktig håndvask

- Såpe, vann og riktig håndvask fjerner det meste av virus og bakterier, det er derfor viktig å ikke ta helt av i bruken av desinfeksjonsmiddel, sier helsesøster Karen Ose-Velle i Helsejokerne med 18 års erfaring som helsesøster.

Line Pedersen, produkt- og markedssjef i Tork.

– Ved å sørge for god hygiene på arbeidsplassen kan arbeidsgiverne hindre spredning av influensavirus og andre virus. Heiseknapper og dørhåndtak kan spre smitte, og kjøleskapsdøren i tekjøkkenet på kontoret har vist seg å være en hyppig smittekilde (som det er lett å glemme). I dag finnes det gode alternativer til den gode, gamle oppvaskkluten. Bruk en engangsklut og skift den hver dag, sier Line Pedersen, produkt- og markedssjef i Tork.

Unngå å smitte andre

Hvis du, på tross av slike tiltak, allikevel får influensa, må du huske å nyse i albukroken og tørke nesen med et papirlommetørkle som du så kaster. Unngå å nyse i hendene dine, men hvis du gjør det, må du vaske dem med én gang. Hold deg hjemme, så du ikke sprer smitte blant kollegene dine.

1) Fukt hendene først under rennende vann

2) Ta såpe fra dispenseren

3) Gni hender, fingre og håndledd grundig med lunkent vann og såpe (30 sek)

4) Skyll såpen godt av og klapptørk hendene helt tørre med engangspapir

5) Skru igjen kranen med det brukte engangspapiret

NB! Vær obs på smykker, ringer, neglelakk og kunstige negler

Kilde: Karen Ose-Velle i Helsejokerne

Godt renhold på arbeidsplassen er viktig!

Reduserer støvpartikler, allergener og smittestoffer

Skaper trivsel og velvære generelt.

Alle vegger, rørinnstallasjoner, strømskinner, lysarmatur, varmekilder, inventar, gardiner, andre tekstiler og lamper bør vaskes årlig.

Renhold og vedlikehold av ventilasjonsanlegg og andre tekniske installasjoner er også viktig.

Kilde: Karen Ose-Velle i Helsejokerne

God gammeldags kjøkkenhygiene

God ”gammeldags” kjøkkenhygiene på arbeidsplassen er også viktig. Her er noen råd for kontorets tekjøkken eller spiserom:

* Sjekk temperaturen i kjøleskapet på jobben! Skal være max. 4º. Dette hindrer bakterievekst i maten.

* Vask hendene ofte! Før du lager og spiser mat!

Hold benkene på kjøkkenet rene. (Illustrasjonsfoto)

* Lag ikke mat til andre når du har magesyke eller halsvondt, eller har sår med ”puss” i.

* Hold kjøkkenbenken ren!

* Kjøkkenkluten er ofte en bakteriebombe! Byttes eller vaskes (over 60 gr.) daglig

* Ved 70º drepes de aller fleste bakteriene, de vokser lett i lunken mat.

* Oppmalt kjøtt og fjørfekjøtt bør gjennomstekes

* Hold rå mat og tillaget mat fra hverandre.

* Bytt kniver og skjærebrett mellom forskjellige råvarer, og mellom råvarer og ferdiglaget mat. Eller vask grundig!

Kilde: Karen Ose-Velle i Helsejokerne

Helsejokerne

Hvis du vil ha mer informasjon om hygiene, kan du kontakte Karen Ose-Velle via www.helsejokerne.no. Hun har 18 års fartstid som helsesøster fra helsestasjon, skolehelsetjeneste og helsestasjon for ungdom. Hun er også sykepleier med erfaring fra medisinsk avd., barneavd., bedriftssykepleie, hjemmesykepleie og alarmsentral. I tillegg har hun arbeidet som HMS-konsulent i barnehager og skole. Hun driver idag Helsejokerne hvor helse og hygiene er sentrale temaer i deres kurs og foredrag.

" Hvis du vil lese mer om hvordan SCA jobber med hygienespørsmål, kan du lese mer på Sca.comPressemelding

"
Powered by Labrador CMS