Citizen M logo inngang (7)

CitizenM: Trendy, men upraktisk

– Hva i all verden har denne hotelldesigneren røyket? var mitt reisefølges kommentar da vi tok steget inn i hotellrommet på citizenM Amsterdam City.

Publisert

Alle de 215 rommene er bygd hver for seg, og deretter satt sammen på ”Moelven-vis” i fem etasjer. (Foto: Morten Holt)

I min tid i Horeca har jeg vært innom en rekke hoteller, men citizenM er uten tvil det mest spesielle – interiør- og teknologimessig.

Fra bar- og serveringsområdet. (Foto: Morten Holt)

Utvendig skiller det seg ikke vesentlig fra andre hoteller, men så fort du åpner døra, møter du en ny hotellverden. Når du går inn møter du et ildrødt rom med en rød kjempeblomst i entreen, før du treffer på en rekke datamaskiner i resepsjonen. Der sjekker du selv inn – før du stikker inn kredittkortet og betaler for deg.

For øvrig til en rimelig penge.

– Lobbyen er designet slik at den ikke skal ligne på en lobby eller resepsjon. I alle andre fellesrom finner du moderne møbler laget av kjente europeiske designere, heter det på hjemmesiden til hotellet.

Mest trendy i verden

CitizenM i Amsterdam City ble nylig kåret til det mest trendy hotellet i verden av nettstedet Tripadvisors brukere. Hotellkjeden har i tillegg vunnet en rekke andre priser for design, teknologi og innovasjon.

Senga måler over fire kvadratmeter, en tredjedel av rommets størrelse. (Foto: Morten Holt)

Og trendy er det så absolutt. Om det er like praktisk er det nok forskjellige meninger om.

Spesiell skiftende belysning i taket i både dusjen og toalettet. (Foto: Morten Holt)

Hotellet i fem etasjer med sine 215 rom, som ligger litt sør for Amsterdam sentrum, ikke langt fra messesenteret Amsterdam Rai, skal være en ny type hotellopplevelse, ifølge stedet selv.

Hotellets målgruppe er det de selv ”citizen mobile”, en ny type reisende: Moderne individer, unge til sinns, ivrige etter å utforske og som reiser mye.

Moderne interiør

Slik ser det ut når du åpner døra inn til rom 218 åp citizenM Amsterdam City. Alt i ett rom! (Foto: Morten Holt)

I det samme rommet, som for øvrig ikke er altfor stort med sine 14 kvadratmeter, finner du alt:

* En stor seng (2 x 2 meter) med store myke puter som står plassert helt inntil vinduet og to av veggene, og som du må krabbe opp i for å komme på plass. Men god å sove i var den, og det er målet for citizenM. Det er her de fleste tilbringer flest timer under hotelloppholdet.

* En dusj og ett toalett som jevnt og trutt skifter farge i taket, med buer som kan skyves rundt slik at du får bitte litte grann privatliv bak et frostet glass.

* En liten vask – uten plass til for eksempel en toalettmappe. Den må stå på golvet, der vi også fant et lite krypinn til koffertene. Og hvor var alle skapene? Og knaggene til å henge fra seg klær? Ellers var det en liten stol på deling ved senga. Det legges nok opp til at tiden på rommet bare skal tilbringes i senga, som jo dekker omtrent en tredjedel av rommet. Og at de fleste gjestene bor alene.

Spesiell oppbygning

CitizenM Amsterdam City. (Foto: Morten Holt)

Selv om hotellet ser tilnærmet normalt ut utvendig, er det bygd opp på en spesiell måte. Alle de 215 rommene er bygd hver for seg, og deretter satt sammen på ”Moelven-vis” i fem etasjer.

Denne formen for hotellbygging er en ny trend i reiselivsnæringen. De er enkle å bygge – og enkle å ta fra hverandre i nedgangstider, uttalte analyseselskapet Euromonitor International i 2009.

Skal vokse i hele Europa

Det første citizenM-hotellet med 230 rom åpnet ved flyplassen Schiphol sør for Amsterdam i juni 2008 (citizenM Amsterdam Airport). Så fulgte citizenM Amsterdam City etter året etter, men kjeden skal ekspandere.

Ifølge nettsiden har citizenM ambisjoner om å etablere nærmere 20 nye hoteller i løpet av de neste fem årene, helst i nærheten av større flyplasser. Allerede i løpet av 2010 åpnes det tredje hotellet – i Glasgow i Skottland.

Ikke til Norge

Både Stockholm og København står på listen, men Oslo er ikke nevnt – fordi kjeden kun ønsker å etablere seg i byer med mer enn 500 000 innbyggere.

Blant de andre byene som vil få et moderne citizenM-hotell i årene som kommer, finner vi blant annet London, Dublin. Madrid, Barcelona, Athen, Lisboa, Berlin, Brussel, Milano, Moskva, Paris, Roma, Istanbul, Warszawa og Budapest.

Deretter skal resten byer over resten av jordkloden krydres med citizenM-logoen.

Frokost i pose på citizenM i Amsterdam. (Foto: Morten Holt)

En annerledes hotellopplevelse

Forvent forresten ingen normal frokost før du skal forlate hotellet. Frokost får du – ferdig servert og laget i en pose, hengende på en knagg like ved baren. Ta den med deg og spis den hvor som helst. Noen egen frokostsal finner du ikke.

– Vel, vi er nok litt for gamle for dette hotellet, var vi enige om da vi forlot det til fordel for et mer tradisjonelt hotell resten av tiden i Amsterdam.

Men morsomt og annerledes var det!

Les hele saken i Horeca nummer 3 2010

Bli abonnent på Horeca nå

"
Powered by Labrador CMS