Terje Tidemann1

Nytt fagskoletilbud innen restaurantfag

Nå utvikles det et nytt fagskoletilbud i restaurantfag på Greveskogen videregående skole i Tønsberg, som er en del av Fagskolen i Vestfold. Det nye tilbudet, som settes i gang fra høsten 2010, vil ha tre linjer: Driftsleder restaurantkjøkken, driftsleder institusjonskjøkken og driftsleder servering.

Publisert

– Målsettingen er at et fagskoletilbud innen kjøkken- og restaurantledelse etter hvert skal finnes tre-fire steder i landet, uttaler Terje Tidemann fra NHO Reiseliv/Opplæringskontoret i Vestfold. Her med utredningen Kokkens Hverdag. (Foto: Morten Holt)

- Dette er det største som skjer innen hotell og restaurantutdanning siden Norsk Hotellhøyskole ble etablert, og skal være svaret på den store etterspørselen etter og mangelen på et godt utdanningstilbud for ledere på sousjef-, barsjef-, hovmester-, kjøkken- og restaurantsjefsnivå i vår næring, sier Terje Tidemann fra NHO Reiseliv/Opplæringskontoret i Vestfold.

Hovedhensikten er å rekruttere til mellomlederstillinger i kjøkken- og restaurantledelse, og skal være med å fylle det hullet som er skapt i videreutdanningsløpet etter at Hotellhøyskolen ble en treårig bachelorutdannelse.

Flere steder

– Målsettingen er at et fagskoletilbud innen kjøkken- og restaurantledelse etter hvert skal finnes tre-fire steder i landet, uttaler Terje Tidemann.

Det er Opplæringskontoret for Hotell- og Næringsmiddelfag i Vestfold og Greveskogen videregående skole som sammen med NHO Reiseliv har tatt initiativet til å utarbeide det nye fagskoletilbudet innen kjøkken- og restaurantledelse.

Driftsledere

Studiet skal utdanne driftsledere som kan vurdere resultater og konsekvenser av beregninger og konstruksjoner, som kan stimulere til nyskaping, etablering og drift av ulik virksomhet, og som kan bidra i undervisnings- og opplæringsvirksomhet.

Vestfold fylkeskommune har bevilget midler til å utvikle utdanningstilbudet, og fagskolestyret i Vestfold har godkjent søknaden. For å få en best mulig markedstilpasset opplæring, har et bredt sammensatt utvalg av representanter fra næringen gitt innspill i arbeidet med å utforme fagskoletilbudet.

– Et stort behov

– Behovet er blant annet godt dokumentert igjennom NHO Reiselivs Kompetanse og arbeidskraftstrategiutredning (KAS 2015). Utredningen Kokkens Hverdag (NHO Reiseliv 2005) viste også at kompetansen hos nærmeste leder har avgjørende betydning for graden av turnover i yrket, sier Tidemann.

Utredningen Kokkens Hverdag (NHO Reiseliv 2005) viste også at kompetansen hos nærmeste leder har avgjørende betydning for graden av turnover i yrket, sier Tidemann. (Foto: Morten Holt)

Tidemann mener at hotell- og restaurantnæringen har stort behov for dyktigere mellomledere, både for å oppnå høyere lønnsomhet, bedre kvalitet og lavere turnover.

– Men erfaringene viser at ungdom ikke velger en treårig høyskole eller universitetsutdannelse for å bli soussjef, barsjef, hovmester eller kjøkkensjef. Men de som ønsker det, kan ta fagskolepoengene med seg over i bachelorutdanningen ved Institutt for norsk hotellhøyskole ved Universitetet i Stavanger. Med dette tilbudet skaper vi et karriereløp hvor ungdom kan videreutdanne seg rett etter fagbrevet uten å gå veien om studiekompetanse, påpeker Tidemann.

Kombinere jobb og studie

Studiet, som er av et års omfang, tas som deltidsstudium ved siden av jobb over to år. Slik sikres det at de som velger å begynne på fagskolen rett etter at de har tatt fagbrev, får ytterligere praksis og kan jobbe med prosjektarbeid og oppgaver i virksomheten de er ansatt i.

- Tilbudet er utformet slik at ansatte skal kunne ta det ved siden av jobb, og prosjektoppgaver kan løses i egen bedrift. Nå er det viktig at næringen tar utdanningen i bruk, og legger til rette for at ansatte kan benytte tilbudet, sier Tidemann.

Også personer som jobber som ufaglærte skal kunne ta utdanningen, men må da ta fagbrev før de får vitnemål.

Les hele nyheten på Nettavisen Grenland

"
Powered by Labrador CMS