Bent Stiansen og Michael Andersen på Krostua1 nett.jpg

Dansk på bordet

Ingen i hele verden er lykkeligere enn danskene. Kan nordmenn knipe inn på noe av lykkeforspranget ved å diske opp til impulsive gjestebud med dansk vri? Ja, tror mesterkokk Bent Stiansen og den danske lykkeattachéen Michael Andersen.

Publisert

Tirsdag denne uka møttes den norske mesterkokken Bent Stiansen og turistsjef i Silkeborg og lykkeattaché Michael Andersen over et tradisjonelt dansk måltid. De holdt et introduksjonskurs i hvordan man disker opp for gjestene sine på ekte dansk vis. (Foto: Morten Krogh)

Det er forskjell på folk. Mens de fleste nordmenn stresses opp av å få uanmeldte gjester på døra, roer danskene ned med å diske opp noen enkle småretter, en Gammel Dansk og en særdansk evne til å forvandle uventet besøk om til små hverdagsfester.

"Introduksjonskurs"

Tirsdag denne uka holdt den norske mesterkokken Bent Stiansen og turistsjef i Silkeborg og lykkeattaché Michael Andersen et aldri så lite introduksjonskurs i hvordan man disker opp for gjestene sine på ekte dansk vis.

Den impulsive sjenerøsiteten og gjestfriheten som vi finner hos danskene, har vi mye å lære av her i Norge. Danskene gleder seg over å få uanmeldt besøk. Nordmenn derimot skal aller helst ha avtalen på plass to uker i forveien før vi besøker noen, sier mesterkokk og Statholdergaarden-eier Bent Stiansen.

En samling på kjøkkenbenken

Kokken anbefaler nordmenn å ha noen enkle godbiter på lur i kjøleskapet og i barskapet. Litt sild, et par spekepølser, noen gode oster og litt frukt servert med en dansk øl, en Aalborg Akvavit eller en Gammel Dansk, er langt på vei det du trenger til å gjøre et hyggelig uannonsert besøk om til en liten dansk-norsk hyggestund.

Bent Stiansen og Michael Andersen. (Foto: Morten Krogh)

Det trenger ikke være så fryktelig fancy. Danskene setter frem alt fra leverpostei og ribbe, til sild og en bayer. Innimellom disker de gjerne opp med en lille en, og samlingen tar de som oftest på kjøkkenbenken. Det er passe uformelt og veldig hyggelig, sier Bent Stiansen.

Mentalhygiene med sosiale lag

Han driver selv det danske spisestedet Statholdergaardens Krostue i Oslo, og er gift med danske Annette. Han har lært mye om gjestfrihet gjennom sine sterke bånd til Danmark, og beskriver svigerforeldrenes erkedanske kjøleskap som et bugnende matfat som alltid er beredt for å ta imot gjester. Enhver som kommer på besøk skal ha traktering, ifølge Stiansen.

Det er en beskrivelse danske Michael Andersen kjenner seg igjen i.

Det å samle familie og venner rundt et godt bord, er mentalhygiene på særdeles høyt plan. Noen gode samtaler, litt god mat og god drikke, og vips så er klokken blitt tre om natten. Både hjemme hos danskene og på danske kroer, er både mat og gjestfrihet viktige kulturbærere, sier Michael Andersen.

Ta etter danskene!

Bent Stiansen mener at gjestfrihet, god mat og god drikke i hyggelige lag hører sammen med lykke. Han oppfordrer nordmenn til å ta etter danskene, noe han selv har gjort etter at han giftet seg dansk.

Det man har, det skal man dele med andre. Og selv om jeg i mitt yrke, må tåle å jobbe sene kvelder store deler av året, prøver jeg å etterleve denne leveregelen så godt jeg kan. Om sommeren bruker jeg og min familie mye tid i vårt franske sommerhus, og da har vi mellom 10 og 15 gjester til middag nesten hver eneste kveld, forklarer Stiansen.

Danske lykkebyer

Ifølge den internasjonale organisasjonen OECD er danskene verdens lykkeligste folkeslag. Og selvsagt har de også Europas, og kanskje til og med verdens lykkeligste by Ringkøbing.

Det er nemlig ikke bare OECD som slår fast at danskene er lykkelige. I følge en studie fra Universitetet i Cambridge er den lille byen Ringkøbing med sine 10 000 innbyggere, Europas aller beste sted å bo. I alle fall målt ut fra lykken til de som bor der. Men Ringkøbing er i godt selskap når det kommer til lykkelige danske byer. Her er noen andre lykkelige steder i Danmark:

Aalborg Den lykkelige gaten Jomfru Anes Gade trekker tusenvis av festglade ungdom fra hele Norden til sine livlige puber og diskoteker. Men Aalborg har mer å by på enn som så. Her er kulturlivet rikt, de har verdens første miljøsertifiserte dyrehage og byen har blant annet Nordens største karneval som årlig besøkes av rundt 25 000 mennesker.

Og så har byen selvsagt sin egen akevitt Aalborg Akvavit. Snapsen produseres på Pernod Ricards destilleri i Aalborg, og destilleriet er åpent for besøk. Aalborg har også tatt over produksjonen av danskenes mest populære bittersnaps Gammel Dansk et vanlig dansk innslag i hyggelige sammenkomster.

I området rundt Limfjorden kan man dessuten bli bedre kjent med den danske snapstradisjonen gjennom å legge ut på en ekte snapsetur. Alt fra museer og urtehager, til kroer og kunsthåndverkere har gått sammen om å lage boken Snapseruten med gode snapseråd og stoppesteder langs Limfjorden.

København Tivoli, dyreparken, lekre sjokoladebutikker, dansk design, kunst, shopping i Vesterbro, Strøget og skummende øl. Legger du til at verdens eldste fornøyelsepark Bakken nord for København, fortsatt er i drift etter 400 år og at vannet i Københavns kanalerer så rent at du kan bade i det ut fra to badebrygger i byen, så ligger det meste til rette for lykkelige dager i Kongens by.

Silkeborg Silkeborgs naturområder er innbydende for barnefamilier som vil gjøre utflukter til fots, på sykkel eller på vannet i kano eller båt. Den gamle dampbåten Hjejlen seiler hver sommer på Silkeborgsøerne. Ærverdige Hjejlen har forresten en vennskapelig konkurranse gående med vår egen Skibladner om å være eldst i verden. Skibladner er riktignok eldst, men har blitt bygd om flere ganger. Hjejlen fra 1861 er på sin side fortsatt original.

Silkeborg er vertskap for Aqua, Danmarks eneste ferskvannsakvarium. Det er bygd på en på måte som gjør at man føler man går under vannet. For den som heller vil bade, er mulighetene mange, både innendørs og utendørs.

Feriesenteret Danparcs er også svært populært blant nordmenn. I 2009 åpnet senteret Danmarks nyeste paynpay-golfbane.

Billund Ferie, lego og familieopplevelser er for mange barn selve symbolet på lykke. I Billund ligger Legoland, et yndet reisemål for tusenvis av barnefamilier hvert eneste år. Kloss inntil Legoland ligger opplevelsessenteret Lalandia Center. Her er det bare å velge og vrake mellom aktivitetene og det er garantert blå himmel og sol, 30 grader i luften og 28 grader i badevannet hver eneste dag hele året.

Kanskje er danskene så lykkelige fordi

* Danmark per november 2009 hadde flere enn 150 bryggerier.

* Danmark har mer enn 10,000 km merkede sykkelveier.

* Danmark har mange golfbaner faktisk flere enn 180.

* det er 15 steder i Danmark som har autoriserte stedsnavn som begynner med Lykke-; Lykkebjerg, Lykkeby, Lykkegård (to steder, faktisk!), Lykkensro, Lykkensspil, Lykkesgård, Lykkesgård Mark, Lykkesholm (hele 5 steder i Danmark!) og Lykkeskær.

* I følge Danmarks Statistik heter dessuten 2.502 kvinner og 35 menn i Danmark Lykke til fornavn per november 2009. 1251 personer i Danmark heter Lykke til etternavn.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS