Kaffeillustrasjon1

Selger rekordmange kaffebønner

Svart kaffe har fått sin renessanse og salget av kaffebønner har steget med rundt 20 prosent de siste årene. – Norskbrent kaffe er internasjonalt anerkjent og holder høy kvalitet. Det er nesten komisk at enkelte norske serveringssteder fremdeles fremhever italienskbrent kaffe som et kvalitetsmessig fortrinn, sier Marit Lynes i Norsk Kaffeinformasjon.

Publisert

Norsk Kaffeinformasjon mener lange kaffetradisjoner og kvalitetsbevisste nordmenn er mye av grunnen til at salget av kaffebønner har steget. (Foto: British Coffee Association)

Tall innhentet fra de største kaffehusene i Norge viser at stadig flere nordmenn velger å kverne sin egen kaffe. Leverandørene opplever i år en rekordøkning i salget av hele kaffebønner.

Marit Lynes i Norsk Kaffeinformasjon tror det er flere grunner til salgsveksten av hele kaffebønner i dagligvarehandelen. Hun trekker fram kvalitetsbevisste og kunnskapsrike nordmenn som den aller viktigste ingrediensen.

Illustrasjonsfoto. (Foto: British Coffee Association)

Todelt etterspørsel

– Vi opplever en todelt etterspørsel. På den ene siden øker salget av kapselmaskiner som raskt produserer grei kaffe, mens vi i den andre enden ser at mange nordmenn ønsker å kverne og lage kaffen selv. Kaffe er blitt en kunst også i hjemmet, og stadig flere er opptatt av å få fram gode smaker og kjenne på nyansene fra ulike land og regioner. Derfor velger fortsatt mange svart kaffe, sier Lynes.

Tall fra elektronikkjeden Elkjøp bekrefter trenden.

– Salgstallene våre viser at flere nordmenn har fått øynene opp for at en skikkelig god kopp kaffe kommer fra nykvernede kaffebønner. Vi har 130 prosent vekst i antall solgte kaffekverner i forhold til i fjor, og antar at vi kommer til å selge mer enn 5000 kaffekverner i perioden fram til julaften, sier kommunikasjonssjef Åshild Indershøvde i Elkjøp.

Romantiserer utenlandsk kaffe

Lynes mener at mange nordmenn har en tendens til å romantisere kaffe fra utlandet.

– Det dyrkes ikke kaffe verken i Italia eller Norge. Det handler derfor om hvor gode råvarene er og hvordan kaffen er brent. Er den brent i Norge er den sannsynligvis også ferskere. I Norge har vi generelt en lysere brent kaffe som holder høy kvalitet, sier hun og forklarer at jo lysere kaffen er brent, desto vanskeligere er det å kamuflere dårlig kaffe.

Brent

Lynes understreker at ikke all mørkbrent kaffe er dårlig, men at mye smaker bare brent. – Jo mer du brenner kaffen, desto mer smak og aroma forsvinner. Derfor er det komisk at enkelte ønsker å importere og servere kaffe som er brent i utlandet, og fremhever dette som noe eksklusivt. Det er bare tull, sier hun.

Les for øvrig mer om kaffe i Horeca nummer 8 2010

Bli abonnent her

Sammenligner kapsler med pappvin

Hun mener det økende antall kapselmaskiner er en trend som reflekterer et behov i markedet. Likevel er hun sikker på at disse maskinene ikke kommer til å erstatte tradisjonell tilberedning.

– Kaffeutvalget i Norge har aldri vært større og mangfold er bra. Imidlertid tror jeg det blir som når pappvin kom til landet; Den tilfredsstiller et behov, men erstatter ikke gode flasker, sier kaffeeksperten.

Lynes mener begrepet ”sur trakterkaffe” skyldes dårlig renhold og mangel på kunnskap. – Som med de fleste andre maskiner må også kaffetrakteren rengjøres dersom den skal fungere optimalt. Bruk en godkjent trakter, benytt kafferens og mål opp riktig mengde med god og fersk kaffe. Kaffe er best nytraktet, og dersom en kanne har stått en halv dag er det ikke rart den smaker surt og beskt, sier hun.

Salg av kaffebønner i 2010 (vekst i volum)

* Joh. Johannson: vekst på 40 prosent i 2010.

* Friele: 35 prosents økning i 2010.

* Kjeldsberg: vekst på over 50 prosent i 2010.

* Coop: per oktober en økning på 170 prosent for hele bønner i forhold til 2009.

(Kilde: Norsk Kaffeinformasjon)

Pressenytt

Vil du ha gratis nyhetsbrev fra Horecanytt.no? Klikk her

"
Powered by Labrador CMS