Juleribbe og øl Isidor Åstrøm

Øl til julematen

Det finnes noen enkle kjøreregler når du skal velge øl til julematen. Til fet og kraftig mat, som ribbe og pinnekjøtt, bør man velge et juleøl med mye smak og sødme, og gjerne også et godt innslag av bitterhet. Til litt lettere julemat som skinkestek, rull, kalkun, lutefisk og rakefisk velger vi gjerne et øl som har lett maltsødme og fruktighet samt avstemt bitterhet. Sammen med juletorsken smaker et vinøst, sødmefylt og fruktig juleøl perfekt.

Publisert

Ribbe og pølse tåler alt fra moderat fyldige juleøl til kraftig juleøl med medium til høy sødme og bitterhet. (Foto: Isidor Åstrøm)

* Ribbe og pølse tåler alt fra moderat fyldige juleøl til kraftig juleøl med medium til høy sødme og bitterhet, men ikke alt for mye fruktighet. Bitterheten er med og bryter ned fettet i maten.

* Pinnekjøtt har mye saltsmak og det kan også være røkt. Til pinnekjøtt trenger vi et øl som både er friskt, leskende og ikke for kraftig. Et juleøl med lav til moderat sødme og fruktighet vil oppfylle kravet til friskhet, mens god bitterhet vil møte fettet i maten.

Gravlaks er en fet fisk som gjerne vil ha følge av et øl som både er friskt og som bryter ned fettet. (Foto: Isidor Åstrøm)

* Kalkun er i seg selv lys og mager mat. Da bør ikke ølet i utgangspunktet ikke være alt for sterkt og kraftig, juleøl fra butikk vil alltid være en god match. Svært mange bruker også Waldorfsalat som er preget av både fett og syre, det tilsier at ølet trenger en del sødme og en balansert bitterhet.

* Gravlaks er en fet fisk som gjerne vil ha følge av et øl som både er friskt og som bryter ned fettet. Det betyr middels sødme og fruktighet, mens bitterheten kan være medium til høy. Juleøl fra butikken vil balansere i fylde sammen med maten, mens for kraftig juleøl kan blir for dominerende.

* Sild og rakefisk har salt grunnsmak og passer derfor godt sammen med friskt juleøl med lav til medium sødme, moderat fruktighet og gjerne noe tydelig bitterhet. Et relativt lett juleøl fra butikk vil gjøre susen.

Til juletorsken skal ølet være så vinøst som mulig. (Foto: Isidor Åstrøm)

* Til juletorsken skal ølet være så vinøst som mulig. Det betyr mye sødme, mye fruktighet og moderat bitterhet. De beste ølene til torsk er de sterke juleølene du får på Vinmonopolet, spesielt 6,5 %. De aller sterkeste på 9 % kan bli for kraftige med for stort innslag av karamellmalt som kan ødelegge balansen mellom øl og mat.

* Til lutefisk velger du juleøl også etter tilbehøret. Baconfett og ribbefett krever et øl med god bitterhet. Dersom du bruker geitost eller sirup til fisken, bør ikke ølet ha alt for mye fruktighet mens sødmen kan være moderat. Om du sammen med bacon- eller ribbefett foretrekker en skarp sennep som følge til fisken, kan du tillate deg å velge et øl med mye sødme og fruktighet men ikke veldig mye bitterhet.

Til lutefisk velger du juleøl også etter tilbehøret. (Foto: Isidor Åstrøm)

De fleste vil nok foretrekke et juleøl fra butikken, som gjerne har noe mer friskhet enn de sterke variantene fra polet. For mye fylde, sødme og fruktighet kan bli for dominerende og ta oppmerksomheten fra smaken i fisken.

* Også julens desserter kan fint nytes med juleøl, spesielt om den er laget med kremfløte, vanilje eller sjokolade. Også her bør ølet gå mot det vinøse, med mye sødme og fruktighet. Velger du dessert med frukt bør ølet har stort ekstra innslag av fruktighet og sødme for å møte syren i maten.

(Kilde: Sigrid Strækvern, Ringnes)

Vil du abonnere på gratis nyhetsbrev fra Horecanytt.no? Klikk her

Les mer om øl i Horeca nummer 7 2010

Vil du abonnere på magasinet Horeca? Klikk her

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS