Kalkunnyttårsaften

Kalkundebut på nyttårsaften

Unge som steller i stand til nyttårsfest prøver seg ofte på helstekt kalkun for aller første gang. Resultatet er rødglødende linjer til ekspertenes hjelpetelefon.

Publisert

Mer enn hver tredje nordmann spiser kalkun på nyttårsaften. (Foto: Lisa Westgaard/Opplysningskontoret for egg og kjøtt)

- De fleste som ringer står med en frossen kalkun de har alt for kort tid igjen til å tine. Helst bør den tas ut av fryseren og legges i kjøleskapet to-tre døgn før festen, men det finnes råd for den som er ute i siste liten, sier matrådgiver Guri Tveit i Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Hjelpetelefon

Hun er en av ekspertene som bemanner SOS Julemat-telefonen til Matprat.no. Dit ringer hundrevis av mennesker i romjula. Bare på nyttårsaften i fjor kom det 120 telefoner.

– Trikset for rask tining er å legge kalkunen i iskaldt vann. Da danner det seg et islag utenpå, som deretter kan skylles av i lunkent vann. Men tiningen tar uansett flere timer, og slik hurtigtining er en nødløsning, sier Guri Tveit.

Før den går i ovnen skal kalkunen bindes opp, pensles med smør og drysses med salt og pepper. Som tommelfingerregel kan man beregne en halv times steketid per kilo ved 180 graders varme.

– For å sjekke om kjøttet er ferdig kan man stikke en spiss kniv inn ved lårfestet. Hvis kjøttsaften som siver ut er klar, er kalkunen ferdig stekt. Hvis saften er rosa trenger den litt mer tid, sier Guri Tveit.

Kalkundebuterer

En av grunnene til den store pågangen for å få ekspertråd, er at mange kalkun-debuterer når de inviterer til nyttårsfest, tror Nina Sundqvist, kommunikasjonsdirektør i Nortura, morselskapet til Prior.

– Nå spiser vi kalkun hele året, men den helstekte varianten er helst forbeholdt de store festene, og særlig nyttårsaften. Samtidig vet vi at kalkun er aller mest populært blant den yngre delen av befolkningen, så på årets siste dag er det mange som prøver seg for første gang, sier Nina Sundqvist.

På julaften har bare fire prosent av befolkningen kalkun på menyen, men i løpet av jula spiser nesten halvparten av oss kalkun. Og nyttårsaften er landets absolutte kalkun-topp.

– Da har mer enn hver tredje nordmann kalkun på festbordet, sier Nina Sundqvist.

Sterk vekst

Forbruket av kalkun har økt sterkt i Norge de senere årene.

– For ti år siden spiste vi ti kalkunmiddager årlig i gjennomsnitt. Nå spiser vi 17. I tillegg har vi fått en rekke påleggsvarianter av kalkunkjøtt, sier Øystein Mysen, kalkunbonde i Eidsberg i Østfold.

Han er også leder av Kalkunforum, som er en sammenslutning av produsenter som leverer kalkunkjøtt til Nortura.

– Veksten har nok sammenheng med at kalkun er magert og mørt kjøtt som er enkelt å tilberede og lett å smakstilsette, sier Mysen.

Han anslår antall kalkunprodusenter i Norge til å ligge omkring 70. Mysens eget produksjonsvolum ligger på drøyt 25 000 kalkuner i året. Kalkun som skal selges hel fores opp i 11 uker, mens det tar 17 til 18 uker å fore opp kalkun som går til foredling og selges som filet.

– Både ferskt og frossent kalkunkjøtt solgt i Norge kommer fra norske dyr. Næringen har vokst i takt med at folk spiser mer kalkunkjøtt. Vi er godt rustet for fortsatt vekst, sier Øystein Mysen.

Pressemelding

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS