Julemat illustrasjon

Advarer mot mye fet julemat

Ferske tall fra Statistisk Sentral Byrå (SSB) viser at nordmenn i desember måned vil bruke nær 20 milliarder kroner på mat og drikke til jul. I følge HSH er dette rekord. Billig ribbe har blant annet vært en viktig faktor til det økte salget.

Publisert

Julens mat og drikke kan by på problemer for magen. (Illustrasjonsfoto: Ulla Westbø/H2W)

Ekspert på magehelse Stine Størsrud ved mage- og tarmlaboratoriet på Sahlgrenska Sykehus i Gøteborg, advarer imidlertid nordmenn mot å innta for store mengder fet julemat.

Magesmerter og oppblåsthet

- Julaften med alt hva det innebærer av fet mat, drikke, kaker, godter og sofaliv, gir oss kalorier nok for nesten hele romjula. Dette kan gi mange magesmerter og følelser av oppblåsthet, sier Størsrud som har en doktorgrad innenfor klinisk ernæringsfysiologi.

På Sahlgrenska Sykehus i Gøteborg er de nå i ferd med å bygge opp et behandlingstilbud for mennesker med mageproblemer.

Hun sier det finnes flere årsaker til at mange kan oppleve ubehag og uro i magen ved juletider. Blant annet kan flere dager med lite aktivitet og uvant kost etter en hektisk førjulsperiode ofte føre til magesmerter som legger en demper på julekosen.

Stressmage

- Magen går på høygir mer eller mindre hele tiden, og dette forløper ikke uten at den protesterer. I tillegg til kosten blir vi også påvirket av de siste ukene med stress, mas og alt man skal gjøre før julefreden senker seg, sier Stine Størsrud.

Hun hevder allikevel det finnes enkle tips til etterfølgelse som vil gi en fredligere jul for magen.

Spis til faste tider

Mange vil være tjent med å være bare litt mer bevisst på kosthold og aktivitet. Det å spise til faste tider med hvile mellom måltidene, skjære bort synlig fett, forsyne seg med grønnsaker og lage magrere saus kan ha god effekt.

I tillegg er det lurt å røre på seg, enten det er å gå rundt juletreet eller ta seg en skitur. Dersom du fortsatt opplever ubehag i magen kan det å innta probiotiske bakterier, som finnes i for eksempel Activia yoghurt eller syrnet melk også ha en gunstig effekt på magehelsen, sier Størsrud.

NTBinfo

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS