PMIFinnmark Lana Stock og Silje K Johansen studenter

Forsprang i jobbsøkerkøen

10 studenter ved Høgskolen i Finnmark har fått et forsprang i jobbsøkerkøen etter at de fullførte opplæring i hotellverktøyet PMI. Siden 26. oktober har 10 studenter ved Høgskolen i Finnmark administrert deres eget hotell ved bruk av dataprogrammet PMI. I dag bruker 65 prosent av alle hotellene i Norge PMI, men det er første gang at et studium i Norge tilbyr denne opplæringen til studenter.

Publisert

For første gang har studenter i Norge fått opplæring i hotellverktøyet PMI. Studentene har gitt tilbakemelding til høgskolen at dette er et veldig bra tiltak. (Foto: Inger Elin Utsi)

PMI holder orden på rombestillinger, budsjett, prognoser, regnskap, bemanning, innkjøp av mat og drikke og alt det andre som hotelledelsen må holde styr på for å drive så effektivt som mulig.

Imponert over studentene

– Det har vært veldig lærerikt, sier student Lana Stock (21). Hun og de andre medstudentene fikk først opplæring, deretter drev de sitt eget hotell i to uker.

Charlotte Hustad fra Breivikbotn viser stolt fram diplomet som beviser at hun har fullført og bestått PMI-opplæring. Hun sier at det er vanskelig å få jobb innen hotelladministrasjon, derfor kan det være en fordel å ha dette i CV-en når hun skal ut i arbeidsmarkedet. (Foto: Inger Elin Utsi)

– Faktisk så styrte de et virkelig hotell som er i drift i dag. Vi hentet opplysninger fra fem hoteller i Europa, som var Rica, Thon og to andre kjedehoteller, samt et individuelt hotell. Studentene har ikke fått vite hvilket hotell de drev, forteller opplæringsansvarlig i firmaet d2o, Kjell Gangdal. Til daglig utdanner han hotell-ledere rundt om i verden i bruk av PMI, og er imponert over studentenes innsats.

Brussel i belønning

– De har vært kjempeflinke og har drevet hotellene over all forventning, sier han. For å motivere studentene til å bruke verktøyet hadde skolen en konkurranse, der den beste «hotelldirektøren» blant studentene får en tur til et stort hotell i Brussel for å se hvordan PMI brukes til å organisere driften.

– Det var utrolig jevnt og studentene har virkelig stått på, sier Gangdal. Men det var reiselivsstudent Trine Møller (24) fra Tromsø som trakk det lengste strået.

– Det har vært utrolig spennende å få innblikk i hotelldrift, og jeg ser virkelig frem til Brussel-oppholdet, sier hun. I månedsskiftet januar/februar skal hun til Brussel.

Les mer om prosjektet her

Skal ha det i CV-en

"

Lana Stock (t.v.) og Silje Kjellmo Johansen studerer begge bachelor i hotelladministrasjon. Til våren er de ferdige med studiene. Nå har de lært å bruke hotelladministrasjonsverktøyet PMI og dette gir dem et fortrinn når de til våren skal søke på jobber. Kursing i PMI tilbys kun ved Høgskolen i Finnmark. (Foto: Inger Elin Utsi)

– Å lære studentene PMI er et skikkelig godt tiltak fra skolen, fortsetter Møller. Til våren er hun ferdig med sin bachelor-grad innen reiseliv. Da skal hun søke på jobber og kursdiplomet har hun tenkt å bruke aktivt i jobbsøknaden. Det samme skal Lana Stock, som tar bachelor i hotelladministrasjon.

– Dette kurset blir lagt inn i CV-en min. Jeg er kjempestolt over å kunne PMI nå. Dette er et løft for oss studenter at dette kom inn i studiet, sier hun. Silje Kjellmo Johansen (24) fra Kirkenes jobber i dag på Thon hotell i Alta i resepsjonen samtidig som hun studerer. Hun ser bare fordeler av å kunne PMI, for det er en hard konkurranse om å få jobb i hotellbransjen.

– I dag er det kun to på Thon her i Alta som kan det, og nå kan jeg det, smiler hun og tror dette gir henne et forsprang i karrieren.

Vil videreføre ordningen

Instituttleder Arild Røkenes ved Institutt for reiselivs-, hotell- og mediefag er glad for å høre på de positive tilbakemeldingene fra studentene.

Kjell Gangdal underviser studentene om bruken av PMI. PMI er dataverktøyet de fleste hotellene i Norge bruker i administreringen av hotellene. (Foto: Inger Elin Utsi)

– Erfaringene så langt er udelt positive. Studentene har fått demonstrert at teorikunnskap kan omsettes til praktiske ferdigheter og de har i tillegg fått testet ut sine lederegenskaper. Det har vært gledelig å observere en meget høy innsats fra studentene og ikke minst at resultatene er å være stolt over. Vi som er lærere på kurset har et klart mål om å videreføre ordningen, dette er også et soleklart ønske fra næringen. Vi vil i den forbindelse takke Rica hotels Finnmark som har gjort pilotprosjektet mulig gjennom økonomisk støtte, sier Røkenes.

- Jeg håper at høgskolen vil fortsette å gi dette tilbudet til studentene. Dette er noe av det mest praksisrettede jeg har hatt i løpet av årene jeg har studert her, forteller Lana Stock, som er fra St. Petersburg i Russland. Nå satser hun på en karriere innen hotellbransjen.

– Jeg har allerede hengt diplomet opp på veggen, skryter hun stolt.

Pressemelding

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS