NM i kjøttfag illustrasjonsfoto

Tidenes blodigste kjøtt-NM

Mangfoldige kilo kjøtt skal i løpet av få timer gjøres om til lekre retter og delikate ferskvareprodukter under NM i kjøttfag. Torsdag 26. og fredag 27. august skal nemlig Norges beste butikkslakter kåres.

Publisert

Årets NM i kjøttfag arrangeres 26. og 27. august i Ålesund. Flere av deltakerne har trent i flere måneder i håp om å vinne den gjeve NM-tittelen. Her er dommerne i aksjon under fjorårets konkurranse. (Foto: Pressenytt)

Det er 15. gang mesterskapet arrangeres. Det hele foregår under Matfestivalen i Ålesund. Nivået blant deltakerne er i år så høyt at dommerne har økt vanskelighetsgraden i den prestisjetunge ferdighetskonkurransen.

14 deltakere i to klasser

Totalt åtte lærlinger og seks svenner eller faglærte arbeidere i kjøttbransjen skal konkurrere i to separate klasser.

I sistnevnte klasse har dommerne i år valgt å legge inn nye råvarer, blant annet lam, som stiller større krav til deltakernes skjæreferdigheter.

Høyt nivå

– Nivået på årets deltakere er ekstremt høyt. Enkelte har øvd i mange hundre timer i forkant av mesterskapet. Derfor har vi økt vanskelighetsgraden betydelig. For å komme helt til finalen må man virkelig beherske faget til fingerspissene – alt fra grovstykking og foredling til salgspresentasjon og tilberedningstips, forteller Espen Lynghaug, fagsjef hos NHO Mat og Bio.

Han mener NM i kjøttfag bidrar til å øke fagstoltheten og bevisstheten i kjøttbransjen.

– En konsekvens av dette er at nivået på produktene norske konsumenter finner i ferskvaredisken blir enda høyere. Det handler om å tilberede produktet og klargjøre råvarene på en måte som sikrer kunden suksess på kjøkkenet. Forbrukerne er derfor de største vinnerne, sier Lynghaug.

Konsentrert Hilde Aarstad under NM i kjøttfag for lærlinger i fjor. Hun vant konkurransen. (Foto: Helene Aarnes)

Kvesser knivene

Ferskvaresjef på Ultra i Asker, Hans Erik Jacobsen (24), går for gull når han fredag skal konkurrere i Norgesmesterskapet i kjøttfag i Ålesund.

Jacobsen deltar for første gang, og stiller med kvasse kniver i klassen for svenner og faglærte arbeidere i kjøttbransjen.

– Dette har jeg jobbet for i snart ett år, så nå gleder meg veldig til konkurransen, sier Jacobsen, som forteller at han sammen med sine kolleger i Norgesgruppen har deltatt på en rekke treningssamlinger. I tillegg kommer alle timene han har lagt ned på egenhånd.

Lang forberedelse

– Det har gått med 2-3 dager i uka etter jobb til trening. Men jeg føler at jeg som ferskvaresjef har fått veldig mye ut av treningen, og den har gitt meg masse å lære videre til de ansatte.

Jacobsen er utdannet butikkslakter og kokk, og er opptatt av at produktene han lager skal være salgbare og enkle å tilberede for kundene.

– Jeg har brukt lang tid på å komme fram til de produktene jeg skal lage i mesterskapet. Jeg har prøvd om lag 60 varianter og har endt opp med 32. Det er viktig for meg at kundene vil ha det jeg lager, og at det ikke bare er noe som ser bra ut, sier han.

Fagkunnskap viktig

Hoveddommer fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Bjørn Tore Teigen, forteller at deltakerne har kvalifisert seg gjennom tøffe uttakskonkurranser.

– I år har vi hatt tidenes hardeste uttak. Det er tydelig at det gir status å delta. Spesielt blant lærlingene blir det spennende å se hva de får til innovasjonsmessig. De er ofte litt mer vågale og ivrige, sier han.

Rita Karin Hodneland vant NM kjøttfag for svenner under Matfestivalen i fjor. (Foto: Matfestivalen)

Teigen spår en svært tett konkurranse i år. Han tror detaljer vil skille mellom medaljer og hederlig innsats.

– Stadig flere trener sammen. Dette fører til at vi ser at mange av produktene er like. Derfor er det viktig å skille seg ut med unike og egne produkter, sier han.

Les også: Hilde Aarstad vant NM i kjøttfag for lærlinger i 2009

Les også: Rita Karin Aadneland vant NM-gull i kjøttfag for svenner i 2009

Lammekjøtt

Lærlingene skal skjære svin og storfe, svennene skal i tillegg bearbeide et halvt lam. Den erfarne dommeren er spent på hvordan deltakerne velger å tilberede og vise fram lammekjøttet, som er nytt i år.

– Lam er en eksklusiv råvare. Vi håper vi kan få vist at dette kjøttet kan brukes til mer enn pinnekjøtt, fenalår og lammestek, sier han. Teigen understreker at dommerne i år kommer til å være enda strengere på hygiene og orden.

NM i kjøttfag

* Ble første gang arrangert i 1995, og arrangeres hvert år.

* Arrangør er NHO Mat og Bio i samarbeid med Kjøttbransjens Elitelag, Animalia, OEK, MENY Ultra og ICA.

* Det arrangeres uttakskonkurranser og finaler for både lærlinger og svenner.

* Formålet med NM i kjøttfag er å bidra til utvikling av dyktige fagarbeidere med fokus på kvalitet, og bidra til rekrutteringen i kjøttfagene.

* Lærlingene konkurrerer torsdag 26.august. mens svenner og faglærte arbeidere konkurrerer fredag 27. august.

(Pressenytt)

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS