Salatåker

Norsk salat til 17. mai

Den lange vinteren klarte ikke å forsinke salatavlingene. Et av tiltakene har vært å måke jordene. Ruccola, spinat, isbergsalat, hjertesalat, reddiker, kinakål, nykål – nå er det bare et par uker til du får dem rykende ferske rett fra norske åkre.

Publisert

Utplanting av hjertesalat hos Bjertnæs Salat på Nøtterøy sist helg. Plantingen har pågått siden 25. mars og de første avlingene er snart klare for innhøsting. (Foto: Leif Thore Bjertnæs)

– Det spirer og gror under plasten hos produsentene våre. Vi tenkte nok vårt da det liksom aldri sluttet å snø, men årets salatsesong blir ikke forsinket til tross for at vinteren var både lengre og kaldere enn vanlig i år, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

Måke områdene...

Salatprodusenter har måttet måke dyrkingsområdene for å komme i gang med sesongen til normal tid.

– Det er ikke helt uvanlig at produsenten finner fram måkeutstyret når vintrene er ekstra snørike. Å spre svart kalk eller torv på snøen for å få den til å smelte fortere, er et annet knep som blir brukt, sier Linnert.

Mange produsenter

Den norske salatsesongen varer fra omtrent midten av mai til slutten av oktober.

– Den norskdyrkete salaten er kortreist og fersk, har god smak og fin farge. Lange dager og stor temperaturforskjell på dag og natt er mye av forklaringen på det, sier Linnert.

Bama har cirka 20 produsenter av frilandsdyrket salat i sving, hovedsakelig i Vestfold, Rogaland og Lier i Buskerud. Tidlig i sesongen blir salaten dyrket under små plasttunneler eller ett eller to lag med fiberduk. Men etter cirka 20. mai har plantene fritt utsyn til oven.

I tillegg dyrker cirka ti produsenter rapid- og crispisalat i veksthus.

Vinteren forsvant ikke samtidig alle steder.

– Salatdyrkingen i Rogaland er noe forsinket, i Vestfold noe tidligere og i Lier på normalen, sier Linnert

Fra en salatåker ved Randaberg i Rogaland. (Foto: Morten Holt)

Fart på salaten

Nordmenn liker de nyere salatene. Babyleafsalatene ruccola og spinat har hatt årlig volumvekst på ti til 15 prosent i Bama-systemet.

– Salgsvolumene begynner å bli betydelige, med 60 000-80 000 pakker ruccola og 25 000 pakker spinat i uka, sier Linnert.

Hjertesalat er også en populær salat, med en årlig volumvekst på rundt ti prosent.

Før 17. mai:

* Ruccola og spinat, fra Rogaland, Lier i Buskerud og Røyse ved Tyrifjorden.

* Hjertesalat fra Nøtterøy i Vestfold

* Reddiker fra Toten.

Rett etter 17. mai:

* Den første nykålen, enten fra Rogaland eller Vestfold.

* Den første kinakålen kommer fra Rogaland. Deretter fra Lier.

* Den første isbergsalaten kommer enten fra Rogaland eller Vestfold. Bama har mest tidlig isberg fra Vestfold

Newswire

"
Powered by Labrador CMS