Tarje Hellebust Radisson Plaza4

Hotellene må permittere

Hotellbransjen merker at det kommer færre fly til Norge. Mange hoteller melder om halvert belegg. Mange av dem har igjen måttet gå til det skrittet å permittere ansatte. Radisson Blu Plaza i Oslo merker det til gagns at utlendingene ikke kommer seg til Norge.

Publisert

Administrerende direktør på Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo, Tarje Hellebust, sier til Norge at hotellet nå har sendt permitteringsvarsel til 50 av de ansatte. (Arkivfoto: Morten Holt)

– Vi har nå sendt permitteringsvarsel til 50 av våre ansette. Hotellet er kun halvfullt, og dette merkes virkelig, sier administrerende direktør på Radisson Blu Plaza Hotel Oslo, Tarje Hellebust til NRK.

Også Choice har sendt ut permitteringsvarselt til flere av sine ansatte, menadministrerende direktør Torgeir Silseth opplyser at han tror og håper at permitteringene bli liggende i skuffen.

Merker dårligere belegg

Ifølge NRK skal over halvparten av norske hoteller nå ha permittert eller vurdert å permittere ansatte på grunn av stengt luftrom over deler av Europa.

Flyplassen Schiphol like utenfor Amsterdam er en av mange som opplever kaos om dagen. (Foto: Morten Holt)

Åtte av ti hoteller melder om minst 25 prosent svikt i belegget de siste dagene. Sju av 10 hoteller har fått avbestillinger på grunn av flyforbudet.

Fulle hoteller i Amsterdam

Undertegnede har akkurat opplevd hva flyforbudet over Europa bringer med seg. Mandag og tirsdag tilbrakte jeg nærmere 22 timer i bil fra Nederland til Norge.

I Amsterdam var det tilnærmet hotellkaos, og kamp om hotellrommene.

Så mange utlendinger holdt til i området da flyforbudet trådte i kraft på Schiphol Airport utenfor Amsterdam, at det ble fullt på nesten alle hoteller.

Det førte til skyhøye hotellpriser i den nederlandske hovedstaden sist helg.

Hoteller i krise ber om flere kurs

I disse dager får flere vestlandskommuner brev med bønn om å kjøre flere kurs- og konferanse.

NHO Reiseliv Vest-Norge har sendt et brav til alle kommuner i Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane, der det oppfordres til å øke kjøpene av kurs- og konferansetjenester.

I fjor falt det viktige kurs- og konferansemarkedet med 16 prosent målt i antall overnattingsdøgn, og flystansen har ikke gjort situasjonen bedre.

Trenger støtten

- Reiselivet ble hardt rammet av fjorårets finanskrise uten at vår næring har hatt nytte av de motkonjunkturtiltak regjeringen satte inn. Bransjen har også tradisjonelt lavere lønnsomhet enn andre, og dermed mindre reserver å tære på, sier Wenche Salthella, som er bransjesjef i NHO Reiseliv Vest-Norge, til NTB.

Permitteringer fra torsdag

- Vi har sendt ut permitteringsvarsel som gjelder fra torsdag av, sier hotelldirektør ved Rica Hell Hotel, Bjørgvin Thorsteinsson til Adressa.no.

"

Permitteringer på Rica Hell Hotel fra torsdag av på grunn av askeproblemene. (Foto: Morten Holt)

Hotellet har 380 rom, og har de siste dagene opplevd at mellom 10 og 40 bestillinger av rom har blitt avbestilt. Tidlig i uka hadde hotelledelsen møte med de tillitsvalgte, for å gå gjennom driften og drøfte mulighetene framover.

Permitteringer i Alta

Også nord i landet merkes askeproblemene.

En konferanse og 80 rom som skulle vært utleid i tre dager, er avbestilt ved Rica i Alta. Vulkanaske og flystans gir dermed permitteringer, melder Altaposten.

– Det er fælt at dette berører våre ansatte. Men når vi ikke har gjester på rommene, sier det seg selv at vi ikke kan ha så mange i arbeid, sier Rica-direktør Kari Flesvik til avisen.

"
Powered by Labrador CMS