Geir Skeie Gulrot

Verdensmester Skeie oppfordrer til å spise norske grønnsaker

Bocuse d`Or-vinner Geir Skeie mener det er etisk riktig å spise norske grønnsaker. På Gartnerkongressen i helga fortalte verdensmesteren i kokkekunst at produsenter og utsalgssteder må bli flinkere til å vise forbrukerne hvordan grønnsakene kan brukes.

Publisert

Verdens beste kokk, Geir Skeie, mener folk bør spise mer norsk, kortreist mat. (Foto: Henrik Arneberg, Pressenytt)

– Vi har så mye gode norske produkter. Derfor mener jeg at vi burde bruke mye mer av grønnsakene vi selv dyrker. Vi har et ansvar for å produsere de grønnsakene vi trenger i Norge, fremfor å importere produkter fra fattige land, fortalte verdensmesteren og trakk fram importert ris som et eksempel.

Bedre med potet

– Det er bedre at Norge med sin 200 år gamle potettradisjon satser på å utvikle denne kulturen, istedenfor å importere store mengder billig ris fra fattige land. Dersom vi produserer selv styrker vi egen merkevare, samtidig som vi ikke tar råvarer fra land som i trenger dette selv, fortalte Skeie.

- Velg riktig

Organisasjons- og informasjonssjef Tom Roterud i Gartnerhallen mener også at det bør fokuseres mer på rene norske grønnsaker.

– Det er ikke spesielt dyrt å spise norsk frukt og grønt dersom du velger riktig. I 2009 brukte gjennomsnittsfamilien 11 prosent av lønna på mat. På 60-tallet lå denne prosentandelen rundt 40, sier han.

Spiser 150 pølser årlig

Skeie mener at det er viktig å forbedre allmennkunnskapen om produktene.

I Norge har mange gode råvarer som vi bør være stolte av, mener verdens beste kokk, Bocuse d`Or-vinner Geir Skeie. (Foto: Paal-André Schwital).

– Vi er oppvokst med at folk har én, maks to grønnsaker på middagsbordet. I tillegg viser statistikk at en gjennomsnittlig nordmann spiser omtrent 150 pølser i året. Dette betyr at vi har en stor jobb å gjøre, sier han.

Verdensmesteren oppfordrer derfor norske produsenter og forhandlere til å kontinuerlig arbeide med frukt- og grøntopplæring. – Vi må lære opp de ansatte i butikkene enda bedre, slik at de kan hjelpe og komme med anbefalinger til kunder. I Norge er kjøtt og fisk dyrt, derfor tror jeg mange ønsker å bruke mer grønnsaker. Det største problemet er sannsynligvis at folk ikke vet hvordan grønnsakene skal brukes, sier Skeie.

Roterud i Gartnerhallen sier at bransjen har tatt tak i denne problemstillingen.

– Vi har lansert merket nytt merke, ”Nyt Norge”, som viser klart og tydelig at et produkt er norsk og av god kvalitet. I tillegg jobber vi hele tiden tett opp mot utsalgsstedene, og prøver å få mest mulig kunnskap om produktene ut til forbruker, sier han.

Ønsker Espelid på skjermen

Skeie mener at ”grandiosa-generasjonen” trenger flere gode gammeldagse matprogrammer på tv-skjermen.

Geir Skeie vil ha Ingrid Espelid Hovig tilbake på TV-skjermene.

– Det lages for tiden veldig mye programmer i forbindelse med mat og kokkekunst. Problemet er at disse programmene i svært liten grad forklarer seeren hvordan maten faktisk lages og hvilke råvarer som benyttes, sier han.

Derfor mener mesterkokken at matprogrammene fra 80 tallet må hentes fram igjen.

– Litt god gammeldags Ingrid Espelid er kanskje ikke like spennende å se på som ”Hellstrøm rydder opp”. Likevel tror jeg disse programmene har mye tilby nordmenn som ønsker å lære å lage mat, mener Skeie.

(Pressenytt)

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS