Slankere pizza

Pizzabunnen slanker seg

Nordmenn er et av verdens mest pizzaspisende folk. Nå har den tykke pizzabunnen vi har vært vant med, begynt å slanke seg.

Publisert

Pizzatrenden beveger seg fra tykkbunnet amerikansk pizza mot italienske pizza, som oppfattes som lettere og bedre, ifølge kostholdsekspert Jeanette Roede. (Foto: Hege Bakke, Newswire)

En stadig større andel av frossenpizzaene vi spiser er av italiensk type med tynn bunn, selv om amerikansk pizza med tykkere bunn fremdeles selger mest, viser tall fra AC Nielsen.

Mot middelshavslandene

– I Norge har vi lenge vært påvirket av amerikanske spisevaner. Når det gjelder pizza beveger trenden seg fra det amerikanske kjøkken mot det italienske og franske, mener kostholdsekspert Jeanette Roede.

Et tegn i tiden er at pizzarestaurantene Peppes og Dolly Dimple’s har begynt å servere italienske pizzatyper i tillegg til de mer tykkbunnede amerikanske.

Peppes først

I motsetning til de fleste av våre europeiske naboer, har nordmenn fått sine pizzavaner fra USA, og ikke Italia.

Vårt første møte med pizza var gjennom den amerikanskinspirerte restauranten Peppes, i følge matforsker Annechen Bugge i SIFO, Statens institutt for forbruksforskning.

– Et generelt trekk ved matvaneendringer, er at folk bruker lang tid på å bli fortrolig med matretter fra andre land. I Norge fornorsker vi gjerne maten i begynnelsen. Etter hvert som vi venner oss til den nye retten, ønsker vi et mer autentisk produkt, sier hun.

For pizzaens del betyr det at vi nå er modne for ingredienser vi forbinder med middelhavslandene, ettersom Italia blir ansett som pizzaens hjemland.

Mer spennende ingredienser

– Nå ønsker vi oftere ingredienser som tomatsaus med hvitløk, mozzarella, pepperoni og ruccola på pizzaen vår, sier Bugge.

Generelt er det italienske kjøkkenet foretrukket av norske ganer, fremfor annen utenlandsk mat. Men fremdeles har vi mange amerikanske spisevaner, mener hun.

Starter i storbyene

Den italienske frossenpizzaen vi spiser mest av, er Ristorante og Casa di Mama fra Dr. Oetker.

– Da Ristorante ble lansert i Norge i 2001 var det stort sett bare amerikanske pizzatyper å få kjøpt. Nå merker vi tydelig at etterspørselen etter tynnbunnet pizza øker, sier daglig leder Øystein Bu i Dr. Oetker.

Italiensk pizza har foreløpig slått best an i storbyene.

– Erfaringen er at de fleste trender starter i storbyene, og det tar litt tid før de når ut til hele landet. Selv om vi fortsatt selger flest pizzaer i Oslo, øker salget av italiensk pizza på stadig flere steder, sier Bu.

Den italienske pizzatrenden er derfor i ferd med å erobre hele landet, mener han.

Sunnere livsstil

Økt bevissthet på sunnhet er også med på å øke populariteten til italiensk pizza, ifølge Jeanette Roede.

– Den amerikanske pizzatypen har tykk bunn av fint hvetemel, som gir mye kalorier. Dessuten har den ofte kraftig fyll med mye ost og kjøtt, sier hun.

Italiensk pizza kan oppfattes som lettere, bedre og kanskje mer trendy, ifølge kostholdseksperten.

Mange av de italienske pizzatypene er vegetarvarianter, og den mest spiste italienske frossenpizzaen i Norge er Ristorante Mozzarella, som er uten kjøtt.

Newswire

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS