Villfisk illustrasjon

Norsk miljømerking av villfisk

Debio, som godkjenner økologisk mat i Norge, skal nå også miljømerke villfanget fisk og skalldyr. - Debio arbeider for bærekraftig produksjon av mat, enten den kommer fra jorda eller havet. For at fisk skal få miljømerke, må den ikke være truet av overfiske eller være fanget med miljøskadelige metoder, sier daglig leder Gjermund Stormoen i Debio.

Publisert

Både fisken og fangstmetodene blir miljømerket i Debios nye ordning for vilfisk. (Foto: Jan-Widar Finden, Debio)

Merkingen av villfisk og skalldyr kommer i tillegg til Debios godkjenningsordning for økologisk fisk.

- Økologisk fisk er kontrollert fra eggstadiet til slakt, det vil si at man vet hvor den har svømt, hva den har spist og hvordan den er fanget og slaktet. Derfor er villfisk per definisjon ikke økologisk og trenger en egen miljømerking, sier Stormoen.

Flere miljømerker

Torsk, sei og reker fra Barentshavet er nå miljøsertifisert av Debio. Hyse er godkjent hele året, mens skrei er godkjent for deler av året.

Miljødirektør Rigmor Abel i Eksportutvalget for fisk (EFF) mener miljømerking av fisk er viktig for alle som selger fisk og sjømat.

- De har stort behov for å kunne dokumentere hvor fisken er fanget. Debio er godt kjent blant miljøbevisste forbrukere i Norge, og miljømerkingen kan øke interessen for bærekraftig fisk og sjømat, sier Abel.

På eksportmarkedet mener hun den internasjonalt mer kjente merkeordningen MSC har større gjennomslag.

Tre krav

Debio merker fisken etter samme regler som brukes i Sverige og som bygger på anbefalingene fra det internasjonale havforskningsrådet. Det viktigste kravet er at fisket er bærekraftig.

- Miljømerket fisk kommer fra livskraftige bestander som tåler langvarig fiske. Kjøper du en Debio-merket torsk, kan du være sikker på at den er fanget i et område der bestanden er stor nok til å vokse og fortsette å leve der, sier Gjermund Stormoen i Debio.

Miljømerkingen omfatter hele kjeden fra fiskebåten til mottak og garanterer at fisket skjer skånsomt.

Krav til redskap

- Det settes krav til redskapen slik at det ikke kommer med fisk av feil størrelse og bifangst av andre sorter enn hovedfangsten. Fiskemetodene skal ikke ødelegge bunn eller korallrev. .

Fiskebåtene som er med i ordningen må kunne dokumentere hvor de har fanget fisken. I tillegg stilles det strenge krav til hva slag drivstoff, smøreoljer og bunnmaling som båtene får bruke.

- Miljøbelastningen skal være så liten som mulig, sier han.

Flere fiskebåtredere og fiskeprodusenter har allerede meldt interesse for Debios nye miljømerking.

Newswire

Powered by Labrador CMS