Thomas Abrahamsen LED Nordic

Mye spare med LED-belysning

LED Nordic AS leverer LED-belysning til blant annet hotell- og restaurantbransjen. - Både av miljøvennlige og økonomiske hensyn vil bruken av LED øke kraftig i tiden som kommer, sier daglig leder Thomas Abrahamsen.

Publisert

Daglig leder i LED Nordic AS, Thomas Abrahamsen med den skrivebordslampe, som han selv har utviklet og som han har fått patent på. (Foto: Morten Holt)

- Det dreier seg om enkle grep for å spare mye. Foreløpig vet folk flest for lite om LED (Light Emitting Diode), men dette vil endre seg raskt de kommende årene, tror Abrahamsen, og fortsetter å tale LED-lysets sak:

- Vi jobber med løsningsorientert miljøvern, vi utvikler løsninger for og kunne bytte ut inntil 75 prosent av all belysning til led. Vi har ferdige systemer for mange bransjer, og retter oss nå også mot horecabransjen.

Utfasing av glødelampen

De fleste nye hoteller tar nå bruk LED. Her fra et av hotellrommene på Thon Hotel Gyldenløve i Oslo. (Foto: Morten Holt)

Han viser til vesentlig lavere energiforbruk og også til en nytt regelverk, som sakte, men sikkert skal innføres. Allerede i september år iverksettes nemlig første fase i et nytt EU-direktiv om utfasing av glødelampen.

Her er utfasingsplanen i korthet:

Trinn 1: September 2009 utfases 100W og større lyspærer, samt alle matte pærer

Trinn 2: September 2010 utfases 75W pærer og det introduseres nye pakningsbestemmelser

Trinn 3: September 2011 utfases 60W pærer

Trinn 4: September 2012 utfases 15W, 25W and 40W pærer

Trinn 5: September 2013 økes kravene ytterligere

Trinn 6: September 2016 utfases energiklasse C

Allerede på mange hoteller

LED er allerede mye mer til stede rundt oss enn det vi er klar over. Nye LED-produkter lyser stadig opp. Bruksområdene er mange.

Det er proffmarkedet, representert med nye hoteller og restauranter, som leder an. Der er belysningen en viktig del av opplegget og atmosfæren. Energisparingen er en positiv bieffekt.

De fleste nye hoteller tar nå bruk LED. Her fra et av hotellrommene på Thon Hotel Gyldenløve i Oslo. (Foto: Morten Holt)

Arkitekter, rådgivere og lysdesignere er derfor de som først og fremst tar til seg den nye teknologien. Ikke minst også til utendørs bruk.

LED i kommersielle anvendelser tar over som retroglødelamper, downlights og spotter, ledelys, nødlys, flomlys og komplette lysinstallasjoner. Både inne og ute.

- Vi har mange forskjellige produkter, egnet for horecabransjen, forklarer Thomas Abrahamsen.

På nye hoteller ser vi nå at LED-belysning nesten konsekvent blir valgt.

Fordeler med LED-belysning:

* Bruker vesentlig mindre strøm, og altså mer miljøvennlig, enn vanlige pærer. LED-pærer bruker bare 20 prosent av energien til en glødepære.

* LED avgir ikke varme, altså ikke så brannfarlig som vanlige pærer. Pærene avgir ikke strålevarme og du brenner deg ikke på dem.

* Har vesentlig lengre levetid enn vanlige pærer. Vanlig levetid på en LED-pære er 30 000 til 50 000 timer. Det betyr at en LED-pære vil lyse 10 til 15 år uten at den trenger å byttes. Vaktmesteren kan frigjøres til andre oppgaver!

* I motsetning til for eksempel halogenpærer, forringes ikke LED-pærens levetid når lyset skrus av og på (lyset slås ofte av og på i et hotellrom)

* LED gir et fargeekte lys, dagslys.

Store anlegg - mye å spare

Thomas Abrahamsen forteller at LED Nordic har opparbeidet seg flere store kunder i løpet av firmaets korte levetid. Blant annet er de i samtaler med cruiserederiet RCCL, der en enkelte av båtene har opp mot 80 000 lyskilder.

- Da sier det seg selv at det er store summer å spare sett i forhold til den ordinære glødelampen, sier han.

En femdel av energien

En 40 watts lyspære har en energikostnad per år på 48 kroner, og en gjennomsnittlig levetid på ett år. En 7 watts LED-pære har en energikostnad på ni kroner per år, og en gjennomsnittlig levetid på 20 pr.

- Som en tommelfingerregel bruker LED-teknologien bare 20 prosent av energien til en glødepære. Derfor er energibesparelsepotensialet er enormt, spesielt på store anlegg, som for eksempel hoteller. På et mellomstort hotell er det 10-15 000 lyskilder, forklarer Abrahamsen, som har laget et regnestykke for et gjennomsnittlig enkeltrom på et hotell i Oslo.

Den viser at du sparer over 15 000 kroner i løpet av 30 000 timer etter installering av LED-belysning på rommet.

Utvikler egne produkter

LED Nordic importerer foreløpig det meste av utvalget fra utlandet, og da spesielt Asia, men firmaet har også utviklet sine egne produkter, blant annet en skrivebordslampe og fargeskilt som egner seg i for eksempel en restaurant eller i en bar, eller for den saks skyld som hotellskilt.

- Kun fantasien stopper deg å finne frem til egne unike løsninger, sier Abrahamsen, som selv har utviklet skrivebordslampen.

Les mer om LED-belysning i Horeca nummer 3 2009, som nå er på vei til abonnentene

Abonner på Horeca her

"
Powered by Labrador CMS