Matspesialiteter tar av

Matvarer godkjent som norske spesialiteter slår godt an

- Nisjeprodukter med lokal tilknytning og bygget på gammel tradisjon er blitt enormt populære. De kan nesten ikke kalles nisjeprodukter lenger, for nå kjøpes de av folk flest, sier avdelingsleder Gurill Mediaa i Nortura. Selskapet tilbyr nå drøyt 20 matspesialiteter, de fleste av dem under merkenavnene Eldhus og Thulefjord.

Publisert

- Mest populært er Gilde Vossakorv, Thulefjord kjøttrull av lam, Eldhus pinnekjøtt og Liveche kylling fra Prior, sier Mediaa.

I løpet av 2008 har Nortura fått godkjenning for å bruke spesialitetmerket på fire produkter, nemlig Vossakorv, grovpølse, innmatpølse og svinemør fra Gilde.

Salget av Nortura-produkter med spesialitetmerket har økt med om lag 15 prosent i år. I 2009 vil selskapet søke om merkegodkjenning for flere nye vareslag.

168 vareslag

Det er KSL Matmerk som administrerer godkjenningsordningen som gir produsenter lov til å bruke spesialitetmerket på varene sine. De siste to årene er om lag 70 nye produkter godkjent.

- Ved utgangen av 2006 kunne rundt 100 produkter bruke spesialitetmerket.

Nå har antallet økt til 168 vareslag fra 43 produsenter, sier administrerende direktør Gabriella Dånmark i KSL Matmerk.

Flere til behandling

For tiden ligger et titall nye søknader om godkjenning til behandling.

- Etterspørselen etter matvarer merket som spesialitet fra Norge øker raskt. I NorgesGruppens butikker er for eksempel salgsøkningen over 40 prosent i år, sier Dånmark.

Hun tror utviklingen vil fortsette i samme spor i 2009.

- Folk vil unne seg god og spennende mat uansett finanskrisen, sier hun

Matopplevelser

Når en vare får bruke spesialitetmerket, har KSL Matmerk gått god for at det dreier seg om norskprodusert mat med spesielle kvaliteter.

Hensikten er å hjelpe forbrukerne med å finne fram til ekte matopplevelser.

- Ordningen gjelder nye og etablerte produkter, ofte med lokal tilknytning. Råvarer, produksjonsprosess og egenskaper som modenhet, ferskhet og smak er viktige kriterier, sier Gabriella Dånmark.

Newswire

Powered by Labrador CMS