Bent Stiansen akevitt nett

Julebordsesongen er i gang

Tirsdag denne uka markerte Juleakevittens dag startskuddet for årets julebordsesong. Statholdergaardens eier Bent Stiansen tok også imot årets første julebordsgjester i går. Han gleder seg til å komme i gang med en av årets aller mest hektiske perioder.

Publisert

– Hos oss går det for det meste i danske juleretter, med dertil hørende dansk pilsner og dansk akevitt. Julebordsmenyen i Statholdergaardens Krostue vil inneholde alt fra anderetter og juleribbe til dansk sild og lutefisk, forklarer Bent Stiansen.

– Frem mot jul koker det virkelig. Latteren og summingen som følger med julebordene, er den beste lyden en restauratør kan høre. Og det er ikke tvil om at det tradisjonelle innslaget av gode akevitter til julematen er med på å løfte stemningen noen ekstra hakk rundt bordene, sier Bent Stiansen.

Ribbe. (Illustrasjonsfoto).

Viktig for økonomien

Julebordssesongen er en av viktigste periodene på året for serveringsbransjen over hele landet. Beregninger NHO-reiseliv gjorde for avisen dn.no i fjor, viste at serveringsomsetningen for julebordsmånedene november og desember ville havne på rundt fem milliarder kroner mot 4,6 milliarder året før.

I et utfordrende år der bransjen har opplevd en generell nedgang på 15 prosent, blir julebordene viktigere enn på lenge for en rekke norske serveringssteder.

To hektiske, men morsomme måneder

– For Statholdergaardens del ser årets sesong ut til å gå som normalt. Belegget er bra, og vi ser lyst på de kommende to månedene, sier Bent Stiansen.

Han er ikke i tvil om at de tradisjonelle julerettene kommer til å gå rett til topps på popularitetsbarometeret på norske julebord i ukene frem mot jul.

Bent Stiansen og Janne Bigseth, produktansvarlig for O.P Anderson og Aalborg akevitt.

– Hos oss går det for det meste i danske juleretter, med dertil hørende dansk pilsner og dansk akevitt. Julebordsmenyen i Statholdergaardens Krostue vil inneholde alt fra anderetter og juleribbe til dansk sild og lutefisk, forklarer Stiansen.

Akevittsalget topper seg rundt jul

Samtidig som Juleakevittens dag markerte starten på en hektisk periode for både akevittsalget og serveringsbransjen, er det mange som benyttet anledningen til å tjuvsmake litt på årets juleakevitter.

– En akevitt er langt fra bare en akevitt. Det er mye spennende å velge mellom, og selv om alle akevitter er basert på grunnkrydder som karve og dill, så blir det brukt mange forskjellige krydder og lagringsmetoder som gir akevitten ulike smak og karakter, sier akevittekspert Janne Bigseth.

Akevitt og jul

Blant annet skiller de danske og de svenske akevittene seg fra de norske. I Norge er akevitten fra gammelt av basert på potetsprit, mens den i Sverige og Danmark er basert på kornsprit. Det er også forskjeller i bruksområdene mellom de skandinaviske nabolandene.

– I Norge er akevittradisjonene sterkt knyttet til julen og til julemåltidet. Svenskene og danskene har sterkere tradisjoner for å drikke akevitt året rundt. Det gjenspeiler seg også i det norske akevittsalget rundt juletider, sier Janne Bigseth.

I november og desember i fjor ble det til sammen solgt 574 000 liter akevitt ved Vinmonopolet. Til sammenligning ble det solgt 83 000 liter akevitt i oktober.

Gjør deg klar for juleselskapet

Slik blir du det perfekte vertskap

Hvordan skal man invitere, hva i all verden skal stå på menyen, og ikke minst – hvordan skal man få gjestene til å føle seg vel? Fallgruvene kan være mange når man inviterer til julefest.

Trine Dehli Cleve er ikke alltid like nådig når hun deler ut poeng til deltagerne i ”Skal vi danse” på TV 2. Men hun er langt rausere med rådene som skal få julegjestene dine til å gi deg toppscore som vertskap.

Trine Dehli Cleve sammen med Bent Stiansen på Statholdergaarden i Oslo.

– Det er få ting som er så hyggelig som å invitere gode venner og familie til juleselskap. Men samtidig kan det være både vanskelig stressende å få mange mennesker på besøk. Du vil jo så gjerne at alt fra mat og drikke, til borddekning og stemning skal være perfekt, sier Trine Dehli Cleve.

Dansedommeren mener noe av det aller viktigste du kan gjøre for selskapet, er å stresse deg selv ned og fiske frem hvilepulsen de siste minuttene før de første gjestene ringer på døra.

– Ikke vent med alle forberedelser til siste liten. Er du rolig, har du også overskudd til å ta dine gjester godt i mot. Lukk opp med et smil, selv om det har vært hektisk med både planlegging, vasking og matlaging i forkant. Husk at det er deg dine gjester kommer for å se, sier Trine Dehli Cleve.

Slik får du en soleklar 10’er med Trine Dehli Cleve som gjest:

* Det er mange måter å invitere gjestene på, og det meste er lov. En sms er både praktisk og lettvint, men noe upersonlig. Det er hyggeligere å bli ringt opp. Vil du virkelig sette standarden, sender du invitasjon i postkassen.

* Gi gjestene dine en velkomstdrikk i hånden. Det løser opp stemningen.

* Sett på passe høy bakgrunnsmusikk slik at det ikke er helt musestille i rommet.

* Som vert er det du som ønsker velkommen gjennom å utbringe den første skålen. Kjør gjerne en dansk linje med å skåle for både store og små ting gjennom kvelden.

* Husk å introdusere gjester som ikke kjenner hverandre fra før. Nevn noe de har felles, slik at praten kommer i gang.

* Har du bordplassering, bør du tenke nøye gjennom hvem du plasserer ved siden av hverandre. Tenk på hvem som har mest til felles, og best kjemi.

* I et juleselskap er det alltid trygt å satse på tradisjonell julemat med øl og akevitt på menyen. Ønsker du en mer trendy vri, kan du servere julesnapas, små munnfuller julemat i tapas-stil med en akevitt ved siden av.

* Sørg for å ha stigning i programmet, og legg gjerne inn en overraskelse underveis når maten har fått satt seg, det setter et hyggelig preg på selskapet.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS