Rjukan med Gaustatoppen Foto Ove Bergersen nett

Industrihistorie i verdensklasse på Rjukan

Hvert år kommer tusenvis av turister til den lille byen øverst i Telemark, ved foten av Gaustatoppen, for å oppleve stedet hvor heltene fra Telemark utførte sin heltedåd. Rjukan er verdenskjent for historien om tungtvannssabotasjene. Som en av de aller første turistdestinasjonene i Norge, kan Rjukan by besøkende på en guidet byvandring ved å benytte sin egen mobiltelefon.

Publisert

Rjukan med Gaustatoppen (Foto: Ove Bergersen)

Men det er ikke bare krigshistorie som fenger turistenes interesse. I år settes også byens verdensberømte industrihistorie i fokus.

Dette er historien om det lille bondesamfunnet, som i løpet av få år ble utviklet til å bli Norges mest moderne industrisamfunn.

Rjukanbanen 100 år

Riksantikvaren mener at Rjukans historie er så spesiell, at Rjukan bør ha store muligheter for å bli representert på UNESCOs verdensarvsliste, ikke minst på grunn av Rjukanbanen. Rjukanbanen var en viktig transportåre fra Rjukan i Vestfjorddalen ut til kysten.

Det er i år 100 år siden Rjukanbanen ble etablert og den 8. og 9. august blir det stor jubileumsmarkering med blant annettogtur på Rjukanbanen og båttur med MF Storegut på Tinnsjøen.

Industrihistorie og Snutebussen

Snutebassen på Rjukan.

29. juni er det premiere på guidede turer med den nostalgiske Snutebussen. Lokale guider har i løpet av våren fått grundig historieopplæring av Øystein Haugan, tidligere kultursjef og nå leder for Unesco arbeidet på Rjukan. Under kyndig veiledning av regissør Bjørn Sæter har de lokale guidene fått opplæring i historiefortelling.

- Vi er svært fornøyde med at vi nå kan tilby turistene en kvalitetstur hvor Rjukans industrihistorie blir formidlet av guider med stor kunnskap og høyt engasjement, sier reiselivssjef Karin Rø.

Guidede turer

Snutebussen anno 1956 har en bussentusiastisk sjåfør fra Tinn Billag bak det store rattet. I sakte fart kjører han en løype hvor hus, gater, fabrikker og andre steder har sine helt spesielle historier å fortelle.

Og dette i en by som utelukkende ble planlagt og bygget av de fremste arkitekter og ingeniører for 100 år siden.

Dette er historien om Sam Eydes fantastiske evne til å gjennomføre sine dristige mål, om det moderne Norge som ble bygget på Rjukan, om klasseskillet og om slitet på fabrikken. Guidet tur med Snutebussen går hver dag i perioden 29. juni - 9. august.

Pressemelding

Rjukan på mobilen

Som en av de aller første turistdestinasjonene i Norge, kan Rjukan by besøkende på en guidet byvandring ved å benytte sin egen mobiltelefon.

- Erfaringer har vi hentet fra den lille skånske byen Ystad, som har hatt stor suksess med vandringer i romanfiguren "Kurt Wallanders" fotspor. Her på Rjukan har vi spesialprodusert ti historier som omhandler Rjukans industrihistorie, sier Rø.

Du finner mye mer informasjon på www.visitRjukan.com

"
Powered by Labrador CMS