Guinness illustrasjon nett

Guinness feirer 250-årsjubileum i dag

De aller fleste nordmenn som besøker Irlands hovedstad Dublin besøker også Guinness-fabrikken sentralt i byen. Fra restauranten i øverste etasje er det utsikt over både byen og områdene rundt hovedstaden på den grønne øya. Denne høsten feirer det sagnomsuste ølbryggeriet 250-årsjubileum.

Publisert

I 1759 signerte Arthur Guinness en leiekontrakt for 9000 års leie (!) for grunnen der han lot bygge St. James’s Gate Brewery i Dublin.

24. september, som er fødselsdatoen for Arthur Guinness, blir den monumentale milepælen over de 250 første år i Guinness` historie, markert over hele verden.

Ti millioner pints om dagen

Det er noe magisk ved hver eneste lille dråpe som brygges av Guinness. På bryggeriet i St. James`s Gate i Dublin har det vært brygget øl kontinuerlig siden Arthur Guinness etablerte bryggeriet i 1759.

Fabrikken til Guinness i Dublin.

I dag brygges Guinness på lisens ved femti bryggerier over hele verden, og selges i rundt 200 land.

På verdensbasis drikkes det daglig rundt ti millioner pints Guinness. Det tilsvarer svimlende to milliarder liter Guinness hvert år.

En unik smak

Guinness har en stor tilhengerskare over hele verden. Og det er nettopp den unike smaken og aromaen som gjør at man aldri går lei av Guinness.

Og smaken, den har vært unik gjennom 250 historiske år – kun basert på bygg, humle, gjær og vann.

Noen fakta om Guinness

* På verdensbasis drikkes det daglig rundt ti millioner pints Guinness. Det tilsvarer svimlende to milliarder liter Guinness hvert år. Salgsmessig er de fem største landene for Guinness England, Irland, Nigeria, USA og Kamerun.

* Guinness var eksportpioner og den første forsendelsen forlot Dublin med retning England allerede i 1769. Eksport til Vest India startet opp i 1801 og i 1920 var Guinness verdens mest eksporterte øl.

* I 1880 var St. James’s Gate Brewery verdens største bryggeri.

* Det tette skummet på Guinness skyldes nitrogen og Guinness var de første i verden til å ta i bruk denne teknologien i bokser. I boksene ligger en liten perforert ampulle (widget) med nitrogen. Når boksen åpnes skapes et undertrykk som driver gassen ut av ampullen og inn i ølet. Nitrogenboblene er mindre enn kullsyreboblene, derfor blir skummet tettere enn på annet øl. Widget-teknologien som Guinness utviklet ble tildelt The Queen`s Award for Technology i 1991.

* St. James`s Gate Brewery er et av Dublins mest viktige ikoner og landemerker. Besøkssenteret Guiness Storehouse er Irlands største turistattraksjon og verdens tredje mest populære merkevareattraksjon. Her finner du også Dublins høyeste bar, 44 meter over bakken, med panorama over hele Dublin og omegn.

* Da den irske staten ønsket å ta i bruk harpen som et nasjonalsymbol for Irland, var den allerede registrert som trademark av Guinness. Derfor er harpen i det irske flagget speilvendt.

* Nigeria ble i 1963 det første landet som fikk tillatelse til å brygge Guinness på lisens utenfor De britiske øyer.

* Black Velvet er en populær drikk, en kombinasjon av Guinness og champagne. Opprinnelsen til drikken sies å stamme fra London, og sorgen over prins Alberts død i 1861. Mens hele byen sørget over sin prins, fikk en servitør ved Brookers Club det uvanlige innfallet om at "champagnene også skulle sørge", så han tilsatte litt Guinness Extra Stout i champagnen for å gjøre den mørk i fargen. Denne respektfulle gesten døpte han Black Velvet, en drink som fremdeles nytes over hele verden.

* Et glass Guinness har mindre kalorier enn et glass lettmelk eller et glass appelsinjuice.

Powered by Labrador CMS