debios

Flere restauranter og hoteller med økologisk meny

Antall hoteller og restauranter som er godkjent for å servere økologisk mat, har økt fra 33 i 2007 til 118 i fjor. Rogaland (15), Oslo (14) og Sør-Trøndelag (13) er de fylkene med flest økologiske spisesteder. Det viser en fersk oversikt fra Debio.

Publisert

Stadig flere restauranter og hoteller serverer økologisk mat (Illustrasjonsfoto)

- For to år siden var bare 14 serveringssteder godkjent. Hotellkjedene Choice og Scandic er lokomotiver i den grønne utviklingen, uttaler daglig leder Gjermund Stormoen i Debio, som kontrollerer og godkjenner omsetning av økologisk mat.

- I fjor ble alle Choice-hoteller godkjent for servering av økologisk mat og fikk mye oppmerksomhet på grunn av det. Økologisk mat brukes nå i konkurransen om gjestene. Det øker etterspørselen og bidrar til å få opp både produksjon og omsetning, sier han.

Rogaland med flest

Økologiske restauranter og spisesteder finnes i alle landets fylker, men

Stadig flere restauranter og spisesteder har begynt å servere økologisk mat, viser en oversikt fra Debio.

antallet varierer.

Flest er det i Rogaland med 15 spisesteder, til tross for at fylket er på jumboplass når det gjelder produksjon av økologisk mat. Oslo har 14 økologiske spisesteder og Sør-Trøndelag 13.

Tilbudet ellers i landet ser slik ut: Hordaland 11, Akershus 10, Oppland og Møre og Romsdal 7, Buskerud 6, Troms 5, Vestfold, Telemark, Sogn og Fjordane, Nord-Trøndelag og Nordland 4, Østfold og Vest-Agder 3, Hedmark 2 og Aust-Agder og Finnmark 1.

Jevnt tilsig

Debio har et jevnt tilsig av nye restauranter og kantiner som ønsker godkjenning for å servere økologisk mat. Bare i februar ble fem nye søkere inspisert.

- Vi besøker alle, det direkte møtet mellom serveringsstedene og inspektørene er viktig.Da får de veiledning og avklaring på hva de skal gjøre for å holde seg innenfor regelverket, sier Stormoen.

Av de 118 spisestedene som nå kan markedsføre seg med øko-Ø-en, er de fleste hoteller og restauranter. De færreste er helt økologiske, men har enkelte økologiske retter på menyen eller bruker mye økologiske råvarer i maten.

Være tydelige

- Det er ingen krav om at de bare må servere økologisk mat, men de må være veldig tydelige på hva som er økologisk, og hva som ikke er det. Informasjon om hva slags økologisk mat som tilbys, kan være en utfordring for serveringsstedene. Tilgangen på økologiske varer varierer, og det kan derfor være nødvendig å endre på merkingen relativt ofte, sier Gjermund Stormoen i Debio.

Powered by Labrador CMS