Hotel Serena Martin Skallerud

Oppgraderer Hotel Serena

Norske myndigheter har investert 35 millioner kroner i Hotel Serena i Kabul. Nå skal norske ingeniører sørge for at hotellet blir knyttet til byens strømforsyning.

Publisert

Til nå har hotellet fått all energiforsyning fra forurensende dieselaggregater.

- Vi er flere norske ingeniører som skal jobbe med miljøtiltak på hotellet i neste uke, sier sivilingeniør Martin Skallerud i rådgivningsselskapet ÅF, som skal prosjektere ny energitilførsel til hotellet i den afghanske hovedstaden.

Serena er hotellet som journalister og diplomater har benyttet de siste årene i Kabul. Det er blitt angrepet av Al-Qaida senest i fjor, da Dagbladet-journalist Carsten Thomassen ble drept.

Delvis norsk

I 2005 ble hotellet pusset opp, og den norske stat, ved Norfund, eier 17 prosent av hotellet. Hotellet er viktig for den internasjonale tilstedeværelsen i Kabul.

- På grunn av den dårlige forsyningssituasjonen i Kabul har ikke hotellet vært tilkoblet vann- eller strømnett. Nå er strømforsyningen mye mer stabil, og planen er å koble hotellet til strømnettet til sommeren, sier investeringsdirektør Kjartan Stigen i Norfund.

ÅF skal i samarbeid med de norske entreprenørselskapene Reinertsen AS og Moelven AS planlegge å gjennomføre disse arbeidene.

Norfund har investert 35 millioner kroner i hotellet. Norfund eies av den norske stat og investerer i bedrifter i fattige land for å fremme økonomisk utvikling.

Norge bruker nå 750 millioner kroner på bistand til Afghanistan i året, og en liten del av dette er eierandelen i Hotel Serana i Kabul, der det jobber 400 mennesker.

Uro

- Vi skulle gjerne ønske bedre belegg på hotellet. Sikkerhetstiltakene er ytterligere skjerpet etter angrepet i fjor, og de er veldig bra nå, sier Kjartan Stigen, som også sitter i styret for hotellet.

Han er likevel bekymret for flere voldshandlinger og selvmordsbombere i Kabul de siste ukene.

- Det er ikke trygt for folk fra vestlige land å ferdes i Kabuls gater. Samtidig er det ikke bra å tiltrekke oppmerksomhet med for mange sikkerhetstiltak. Vi håper situasjonen vil bedre seg etter hvert, men vi er prisgitt utviklingen i landet, sier Stigen.

Ikke redd

Martin Skallerud fra ÅF tror han vil føle seg trygg på hotellet der han skal bo den neste uken sammen med de andre norske ingeniørene.

- Vi kommer selvsagt til å følge alle sikkerhetsregler, men jeg håper vi får se litt av Kabul utenfor hotellgjerdet også. Det er jo en helt annen jobb enn det jeg til daglig har i Norge.

Martin Skallerud er utdannet sivilingeniør i elektro fra NTNU i Trondheim og har jobbet for rådgivningsselskapet ÅF i Oslo i tre år.

Newswire

Sivilingeniør Martin Skallerud (30) i ÅF jobber med strømforsyning til Hotel Serena i Kabu. (Foto: Kaia Means)

Powered by Labrador CMS