Erik Solheim Honningcentralen2

Søt handel med Afrika

I forrige uke åpnet Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim den første konteineren med 20 tonn honning fra Etiopia. Han fikk god hjelp av Birøkter Odd Gjermundrød og daglig leder i Honningcentralen Roger Hem. Seansen på kaia i Oslo markerte starten på et forretningssamarbeid mellom to afrikanske honningprodusenter og Honningcentralen i Norge.

Publisert

Birøkter Odd Gjermundrød lar Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim få den første smaken av den nye afrikanske honningen.

- Jeg blir glad av å se samarbeidsprosjekter som dette. Når afrikanske bønder kan levere varer til Norge, er det den beste veien ut av fattigdom. Da snakker vi om god, gammeldags handel, der de selger en vare og får betalt en rettferdig pris. Dette er bedre enn å gi tradisjonell bistand, sier Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Den etiopiske honningen er av høy kvalitet, høstet i områder uten forurensning og bruk av pesticider. Den er tilnærmet lik norsk honning i smak og konsistens, noe de fremmøtte kunne konstatere.- Honningen smaker veldig godt, den er kanskje en tanke søtere enn den norske, forteller statsråden.

Sikre leveranser

Honningcentralen trenger tilgang på kvalitetshonning, i tillegg til den norske. Klimatiske forhold, for eksempel en våt sommer, kan gjøre at tilgangen på norsk honning vil variere en del fra år til år.

- Vi vil sørge for å ha tilstrekkelig med honning i butikkhyllene og vi ønsker å tilby et mangfold, sier Roger Hem daglig leder i Honningcentralen.På bakgrunn av dette ble det i 2008 gjennomført en forstudie i Afrika, i samarbeid med Norad og Utviklingsfondet.

Daglig leder i Honningcentralen og birøkter Odd Gjermundrød forteller statsråden hvordan de skal bidra med kunnskapsoverføring og viser frem hjelpemidler.

Formålet var å kartlegge mulige forretningsforbindelser for å etablere en langsiktig importlinje. Gjennom studien fant man frem til to aktører i Etiopia; Tutu and Her Family og Apinic Agro-Industri, som begge har solid kompetanse og erfaring.

Kompetanseoverføring

Forretningssamarbeidet vil også bestå i kompetanseoverføring. Allerede til vinteren er planen at to birøktere fra Norge reiser til Etiopia.

- På våre turer til Etiopia har vi sett behovet for mer kunnskap rundt birøkting. Det første vi kan gjøre er å bidra til å bygge opp dronningavl slik at man får gode bisamfunn som produserer mer honning, sier birøkter Odd Gjermundrød som legger til at mer honning gir økte inntekter.

Et konkret eksempel:

Får man i dag 5-8 kg honning ut av sin produksjon vil denne med forbedrede metoder kunne gi 25 kg om 2-3 år. Det gir mer enn en firedobling av inntektene.-Utviklingsfondet har i mange år støttet miljø- og utviklingsarbeid i Etiopia. Støtte til honningproduksjon har skapt en ny og viktig inntektskilde for familier på landsbygda, forteller programkoordinator Biologisk mangfold, Teshome Hunduma, som selv kommer fra Etiopia. Pressemelding

Powered by Labrador CMS