Valdres spekemat Eine1

Valdres-pølser utmerket med Spesialitet

Innflytter Ruben Lindberg tar vare på viktig Valdres-tradisjon. Denne uka ble ildsjelen bak Bagn Pølsemakeri og merkevaren Eine, overrakt Spesialitet-diplom for seks spekepølser. Alle basert på gamle oppskrifter fra Valdres-traktene.

Publisert

- Vi mener at det ekstremt viktig å ta vare på tradisjonen og at man er opptatt av å bruke lokalt råstoff, understreket ansvarlig for Spesialitet-merket Arne S. Modahl i KSL Matmerk da han begrunnet godkjennelsen av Spesialitet-merket under diplomoverrekkelsen på Valdres Næringshage på Fagernes.

Spre Valdres-navnet

Pølsemaker Ruben Lindberg og Spesialitet-ansvarlig Arne S. Modahl i KSL Matmerk med Spesialitet-diplomer for Eine spekepølser. (Foto: KSL Matmerk)

- Spesialitet-merket er anerkjent og vil styrke vår posisjon i dagligvarehandelen, understrekte på sin side pølsemaker og eier av Bagn Pølsemakeri Ruben Lindberg.

Som innflytter er han stolt over å gi noe tilbake til regionen som han har forelsket seg i.

- Det er flott å bidra med et produkt som sprer Valdres-navnet, uttaer Lindberg.

Sterkere marked

Han mener at Spesialitet-merket vil bety at Bagn Pølsemakeri vil få ett sterkere marked for deres produkter, spesielt for nye markeder på østlandsområdet.

- Vårt mål er å bli like anerkjent som Rakfisk fra Valdres. Vi har en ambisjon er at vi skal være de beste på tradisjonsmat og opprettholde vår høye profil med oppfølging av kvalitet på våre produkter. Vi er svært nøye på våre prosedyrer, råvarekjøp, produksjon, tørking, pakking og salg. Vi har også som mål å øke vår produksjon fra i dag ca. 25 tonn til 100 tonn innen 5 år, som følge av vi satser på snabb og oppskårede produkter, forteller Lindberg.

Premierte pølser

Bagn Pølsemakeri får Spesialitet-diplom for Eine Aurdals stabbur, Eine Elgpølse, Eine Reinsdyrspølse, Eine Hjortepølse, Eine Rubenpølse og Eine Fårepølse.

Felles for alle sortene er pølsene er basert på mest mulig råstoff fra Valdres-traktene. De rå pølsene henges på stabbur og kun naturgitte klimatiske forhold i dalføret styrer modning og tørking. Pølsemakerier har gjennom alle år mottatt premier og medaljer fra fagekspertise og publikum. Oppskriftene baserer seg både på gamle oppskrifter fra Valdres og egenutviklede resepter.

Bagn Pølsemakeri satser på oppskårede spekepølse for å nå nye markeder.

- Ved at Kurven blir langtidsmodnet og med varierende klima har innvirkning på aroma. Den får en rund og mild smak. Dette har også sammenheng med at produktet ikke blir fermentert men kun speket. Tørt klima og varierende værforhold gjør også til at vi får en annen smak sammenlignet med langtidsmodnet spekeskinke, forklarer Ruben Lindberg.

Innflytter

Siden barnsben av har Ruben Lindberg opprinnelig fra Fredrikstad vært opptatt av mat, spesielt kjøttprodukter og spekemat. Til Valdres kom han via kjærligheten til en jente fra Bagn hvor han flyttet i 1986. Den utdannede pølsemaker Lindeberg fikk snart jobb hos Ole P. Stensbakken som drev den tradisjonsrike familiebedriften O.P. Stendbakken og som hadde lang tradisjon med spekepølser. I 1990 tok så Lindberg skrittet med å starte for seg. Da kjøpte han maskiner og rettigheter fra Harald Dokken (Solbakken Landhandleri) som laget den kjente Aurdalspølsa eller Dokkenpølsa som den også ble kalt. Dette ble starten på det viktige arbeidet med å ta vare på spekepølsetradisjonene fra Valdres i hevd.

Pressemelding

Pølsemaker Ruben Lindberg og Spesialitet-ansvarlig Arne S. Modahl i KSL Matmerk med Spesialitet-diplomer for Eine spekepølser.Bagn Pølsemakeri satser på oppskårede spekepølse for å nå nye markeder.

Powered by Labrador CMS