Kristen Hovland Nespresso og Per Sundnes drikker kaffe

Traktekaffe splitter Norge

Norske kaffevaner er i ferd med å gå gjennom et generasjonsskifte, og en rykende fersk undersøkelse viser at by og land ikke alltid går hånd i hånd. Mens over halvparten av nordmenn over 50 år fortsatt sverger til traktekaffen, foretrekker flere og flere unge mennesker den mer kontinentale espressobaserte kaffen.

Publisert

Illustrasjonsfoto: Nespresso

En Norstat-undersøkelse gjennomført på vegne Nespresso, viser at én av tre nordmenn under 40 år foretrekker espressobasert kaffe, og særlig er det kvinnene som leder an med nye kaffevaner.

På landsbasis er det kun to av ti under 30 år som foretrekker traktekaffe.

Byfenomen

Det er spesielt i de store byene, med Oslo i spissen, at de mer kontinentale og urbane espressobaserte kaffevanene har fått sterkest rotfeste. I hovedstaden har espressobasert kaffe tatt over nummer én-posisjonen fra traktekaffen. I Oslo foretrekker 36 prosent kaffe fra espressomaskin, mens 32 prosent velger seg traktekaffe. Utenfor byene er det fremdeles traktekaffen som leder an. Kaffeentusiast Per Sundnes tror espressotrenden kommer til å bli enda sterkere i tiden fremover.

Per Sundnes er en ivrig kaffedrikker. (Foto: Nespresso)

- Kaffebarene har stått sterkt i byene i mange år allerede, men det dukker stadig opp gode kaffeløsninger på mindre steder også. Jeg tror kaffeforskjellene mellom by og land kommer til å viskes ut litt etter litt, sier Sundnes.

Idol-Tone like populær som kona

Nordmenn bruker kaffe som en sosial drikk, og vi deler aller hest kaffekoppen med partneren vår, eller en god venn. Selv ikke kjendiser som Fredrik Skavland eller Dorthe Skappel kan konkurrere med de nærmeste når nordmenn velger sitt drømmekaffedate.

Mens halvparten av alle norske menn ønsker å dele en kaffekopp med sin kjæreste, samboer eller ektefelle, sier åtte prosent av mennene at de helst vil dele en kopp kaffe med Siv Jensen eller Tone Damli Aaberge. Unntaket er menn under 40 år.

Norske menn vil drikke kaffe med Tone Damli Aaberge. (Foto: Lerum)

Der velger hele 19 prosent Tone som kaffedate. Siv Jensen har tilgjengjeld sine kaffeentusiaster blant menn over 50 år.

Kvinner og Stoltenberg

36 prosent av kvinnene foretrekker å dele kaffen sammen med en god venn eller venninne, mens Jens Stoltenberg er den norske kjendisen kvinner helst deler kaffen sin med. Ni prosent av de spurte kvinnene har Jens som favoritt, mens pappa Thorvald Stoltenberg følger hakk i hæl med åtte prosent.

Men selv om kaffen ofte har sin naturlige plass i sosiale sammenhenger, er det fortsatt én kaffekopp som er viktigere enn alle andre: morgenkaffen. Mer enn halvparten av de spurte mener morgenkaffen er den viktigste i løpet av dagen.

Bare må ha det

- En stressende hverdagsmorgen kan vel knappest kalles en sosial anledning for å nyte kaffen, men du skal ikke se bort fra at den første koppen likevel har en viktig sosial funksjon. Jeg tror mange av oss rett og slett ikke fungerer sosialt uten kaffe på morgenen. I alle fall er det sånn for meg, sier en smilende Per Sundnes.

Åpnet i Oslo i år

Nespresso som etablerte seg på det norske markedet i 2004, åpnet i februar i år sin første eksklusive butikk på Egertorget i Oslo. Hvert år lanserer de nye, forbedrede maskiner til sitt kaffesystem. Sist ute er Citiz, en slank modell som krever liten plass og skal imøtekomme det voksende behovet for kvalitetskaffe blant unge, urbane nordmenn.

Kristen Hovland (Nespresso) og Per Sundnes. (Foto: Nespresso)

- Kaffe har lenge vært en essensiell del av hverdagen for de aller fleste nordmenn. Nå ønsker vi et enda større fokus på kvalitetskaffe. Det serveres fremdeles forferdelig mye dårlig kaffe rundt omkring i landet, noe også denne undersøkelsen understreker. Veien til den virkelig gode kaffen er mye kortere enn man tror og vi jobber kontinuerlig for å gjøre den enda kortere, sier sjef for Nespresso i Norden, Kristen A. Hovland.

Fakta fra undersøkelsen

Her er de viktigste funnene fra undersøkelsen.

Norske kaffevaner i endring

Traktekaffen har hatt en sterk posisjon i Norge, men undersøkelsen avdekker at det er et tydelig skille mellom generasjonene.

* Unge mennesker foretrekker i større grad den mer kontinentale espressobaserte kaffen. 30 prosent av respondentene under 30 år fortrekker espressokaffe hvis de kan velge. Presskanne følger som nummer to med 23 prosents oppslutning i den yngste aldersgruppen. Generelt er det særlig er det kvinner som har espressokaffe som sin favoritt.

* Mens 6 av 10 nordmenn over 50 år sverger til traktekaffe, gjør bare 2 av 10 under 30 år det samme.

* Hele 4 av 10 nordmenn mener at det er nordmenn selv som serverer den beste kaffen. Jo eldre du er, jo større tiltro har du til at det er Norge som leverer de beste kaffevarene. De yngre har mer tro på italiensk kaffe, og størst tro på italienerne har folk i Oslo.

Geografiske forskjeller

Kaffevanene bærer preg av geografiske forskjeller. Mens traktekaffen har sterkest posisjon i store deler av landet, er det den espressobaserte kaffen som står sterkest i Oslo.

* 36 prosent av folk i Oslo velger kaffe fra espressomaskin når de har muligheten, mens 32 prosent velger seg traktekaffe.

* I Nord-Norge har kokekaffe en sterk posisjon. 1 av 4 nordlendinger mener at kokekaffe er å foretrekke, mens kun to prosent i Oslo sier det samme. Det er omtrent like mange i landsdelen som foretrekker presskannekaffe.

* Hele 44 prosent av dem som bor i Oslo mener de oftest får servert dårlig kaffe på jobben. Det er færrest på landsbygda som får dårligst kaffe på jobb (18 prosent).

En sosial drikk

Vi deler helst kaffen med den vi er glad i. Mange av oss drikker den helst på arbeidsplassen eller på kafé. Og morgenkaffen er den aller viktigste.

* Den tradisjonelle morgenkaffen er viktigst for de eldste. Mens 34 prosent av de under 30 år mener denne kaffekoppen er den viktigste, svarer hele 66 prosent over 50 år at koppen om morgenen er den viktigste for dem. Nest etter morgenkaffen, er det koppen på arbeidsplassen som er viktig for nordmenn.

* 3 av 10 sier kaffen i løpet av arbeidsdagen er den de setter høyest. 44 prosent av de mellom 30 og 39 år sier jobbkaffen er den viktigste i løpet av en vanlig dag.

* Halvparten av de med høyest husholdningsinntekt, mener jobbkaffen er dårligst. Bare 18 prosent av de med en husholdningsinntekt under 300 000 kroner mener det samme.

* 32 prosent blant de med høyest husholdningsinntekt mener kaffe fra espressobasert maskin er den beste. Blant de med en husholdningsinntekt under 400 000 er traktekaffen på førsteplass.

* Traktekaffe er for single. 56 prosent av de single som er spurt, velger seg traktekaffe om de har et valg. I husstander med tre eller fire personer er det espressobasert kaffe som kommer best ut.

Og forresten visste du...

...at Jens Stoltenberg er den kjendisen flest norske kvinner vil drikke kaffe med. Ni prosent har statsministeren som sin "drømmekaffedate".

...at faren til Jens; Thorvald Stoltenberg er desidert mest populært blant kvinnene i Nord-Norge. 17 prosent av de spurte ønsker å dele en kopp kaffe med Thorvald, mens ni prosent ønsker seg en kaffeavtale med Jens.

...at norske menn har Siv Jensen og Tone Damli Aaberge som sine favoritter når de får velge kaffekavaler. Særlig skårer Tone høyt blant de yngste, hele 19 prosent av respondentene under 30 år velger Tone som kaffedate. Siv Jensen har sine kaffekavalerer iblant de eldste - 12 prosent av respondenter over 50 år vil gjerne drikke kaffe med Siv.

...at blant de unge damene er det kjendisstylist Jan Thomas som er førstevalget. 13 prosent av kvinnene under 30 har Jan Thomas på topp når de skal velge seg en kjendis for kaffedate.

Undersøkelsen er gjort av analysebyrået Norstat for Nespresso. Undersøkelsen er gjort blant et representativt utvalg på 1000 personer, i mars 2009.

Powered by Labrador CMS