Pastarevolusjon1

Pasta-revolusjonen

I mange år var pasta synonymt med spaghetti og makaroni for oss nordmenn. Nå er det store endringer på gang. - Det finnes mange typer pasta, og vi nordmenn har fremdeles mye å lære om hvordan vi kan variere og gjøre pastaretter mer spennende, sier husstellærer Guri Tveit i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Publisert

Italia er landet vi i dag forbinder med pasta, selv om retten opprinnelig kommer fra Kina. På uterestaurantene i Italia er pastaen ofte hjemmelaget. (Foto: Dag Øyvind Olsen, Newswire)

Pasta finner nå veien til stadig flere middagsbord, ikke minst på hverdagene.

- Utvalget av pasta er virkelig i ferd med å ta av nå, og vi er glad for at folk over hele landet nå kan få kjøpt fersk pasta, sier Tveit.

Fjordland har lansert ti typer fersk pasta i butikkene, med og uten fyll.

Fersk er best

- Pasta smaker så mye bedre når den er fersk. Den blir fastere og finere, og vi ser at flere vil ha fylte varianter. Det nye nå er fersk fullkornspasta som er en sunnere variant, sier produktutviklingssjef Knud Einar Søyland i Fjordland.

Flere av de store italienske pastaprodusentene har også utvidet sortimentet i norske butikker de senere årene.

Pastaen kom opprinnelig fra Kina, men det er Italia som i dag er det store pastalandet og som har videreutviklet de fleste typene pasta.

Raskt og godt

Tiden da spagetti med kjøttsaus var eneste pastarett i Norge, er definitivt forbi.

- Vi opplever at folk nå ser mulighetene pasta gir til å kombinere ulike typer pasta med forskjellige typer tilbehør, sier Guri Tveit.

Hun mener pastaretter med kylling er i ferd med å bli blant de vanligste middagsrettene her i landet.

- Spesielt blant barnefamilier er slike pastaretter populære. De er raske å tilberede og faller i smak både hos barn og voksne.

Pasta kan kombineres med svært mange andre råvarer, og det er ingenting i veien for å blande sjømat og kylling i samme pastarett.

Pasta med kylling, grønnsaker og saus er kjapp og god mat (Foto: Astrid Hals)

- Kylling har en mild egensmak og kan derfor kombineres med det meste, og dessuten krydres med det meste, sier husstellærer Tveit.

Lag hjemme

I tillegg til at utvalget av pasta øker, har mange de siste årene anskaffet seg pastamaskin for å lage pasta hjemme.

- Man trenger ikke en slik maskin for å lage pasta, man kan bruke kjevle. Men maskinen gjør det enklere å presse ut pastaplatene.

Fersk pasta er enkelt å lage, og med ferske egg gir pastaen en annen matopplevelse enn den tørre.

- Eggene gjør pastaen saftigere og mer glinsende, i tillegg til at smaken blir mye bedre, sier Guri Tveit.

Vanlige pastatyper

Her er 12 av de vanligste pastatypene:

Spagetti: Lang, tynn og rund. Allsidig

Makaroni: Alle små typer tubepasta som selges i tørr form.

Penne: Større tubepasta, mellomlange.

Fettucini: 1 cm bred og flat båndpasta. Tykk pasta laget av egg og hvete, Dette er den vanligste pastatypen å lage hjemme ved å presse deigen gjennom en pastamaskin.

Tagliatelle: Lang, flat båndpasta. Kan serveres med mange typer sauser.

Linguine: Flat spagetti.

Lasagneplater: Pasta i plater til lasagne.

Vermicelli: Tynne pastatråder, tynnere enn spagetti.

Canneloni: Store tuber av pasta som fylles med noe godt.

Tortellini: Ringformet pasta som er fylt med kjøtt og parmesanost.

Ravioli: To lag pasta med kjøttfyll.

Gnocchi: Dumplinger av pasta som selges tørket eller ferske. Raskere å tilberede enn vanlig pasta.

Newswire

Powered by Labrador CMS