Halvor Heuch Arcus2

Påsketips fra Halvor Heuch

Halvor Heuch, destillatør og fagdirektør for brennevin i Arcus, ser frem til en tradisjonell påske. For Norges mest anerkjente destillatør innebærer ferien blant annet en god gammeldags whiskypjolter, speket lammelår med Gammel Reserve, og til peiskosen den beste cognacen Braastad-familien kan tilby.

Publisert

Halvor Heuch i Arcus gir deg noen tips for påsken. (Foto: Morten Holt)

Destillatør Halvor Heuch startet sin virksomhet som Norges eneste lovlige destillatør i 1985.

Det er vel neppe noen som har gjort mer for kunnskap om de norske brenneviner i moderne tid.

Ført til nyvinninger

Med Halvor Heuch er norsk akevitt plassert der den hører hjemme - i klasse med de store brennevinene som cognac, armagnac og skotsk whisky.

Hans interesse for destillatørfaget har også ført til en rekke nyvinninger innen området norsk brennevin, og hans store interesse for norske mat- og drikketradisjoner har også ført til populære bøker som spenner fra korrekt fremstilling og fortæring av rakfisk til de norske akevitters historie.

Faste tradisjoner

Når påskeferien nærmer seg har Heuch pakkelisten for en tradisjonell fjellpåske klar. Kvikk-lunsj, solkrem og appelsiner er naturlig nok med.

Halvor Heuch i Arcus med en klassisk pjolter: Upper Ten og Soda. Og husk, den skal ikke være mahognybrun! (Foto: Arcus)

I tillegg har han noen tradisjoner som krever en svipptur innom Vinmonopolet før kursen settes mot fjellet.

Venter med alkoholen

Her forteller Halvor selv hva han vil ha å drikke i påskeferien:

- I selve skiløypa benytter jeg varm drikke, som buljong og kakao, men jeg venter med de gode dråpene til jeg er tilbake på hytta. Da er jeg ofte varm og tørst og det er dags for det jeg ofte har i tankene på slutten av turen - en skikkelig god whiskypjolter laget av Upper Ten og soda. En tynn whiskypjolter er for meg påske og en utmerket tørstedrikk, men husk: Den skal ikke være mahognybrun!

Øl med fylde og akevitt

Til middag er det fint å velge et lettrøkt, spekket lammelår, som jeg serverer med masse gode rotgrønnsaker og nøkkelostgratinerte fløtepoteter.

Til dette drikkes et godt, mørkt øl med mye fylde, sammen med en klassiker av en akevitt, Gammel Reserve. Denne akevitten har litt mer karakter enn Gammel Opland og går svært godt til det kraftige lammelåret.

Hvis noen av gjestene synes Gammel Reserve blir i kraftigste laget, har jeg alltid med en flaske Fjøllmatakevitt, en utrolig mild og fin akevitt som også kvinnene synes godt om.

Unner seg noe godt

Og så er det jo lett å bli litt for mett etter de store påskemiddagene og da trengs en liten en til kaffen foran peisen. Maten skal legges på plass.

Siden det er påske og jeg virkelig skal kose meg, unner jeg meg en Braastaad XO Superior, en noe dyrere XO som gir meg mye mer enn en vanlig XO. DA er det påske for meg.

Noen varianter

Under kan de se noen av oppskriftene Heuch anbefaler i påskehøytiden:

Klassisk Pjolter - Halvors påskefavoritt

* Upper Ten

* Selters/soda

Linie Elderflower. (Foto: Arcus)

Selvfølgelig laget av Upper Ten og soda. Selters er helt toppers, men begynner dessverre å bli vanskelig å få tak i.

En skikkelig tynn whiskypjolter er for meg påske og en utmerket tørstedrikk, men husk - den skal ikke være mahognybrun

Linie Elderflower

* 4 cl Lysholm Linie Aquavit

* 1 cl limejuice

* Hylleblomstsaft

Braastad special side car. (Foto: Arcus)

Bygg alle ingrediensene i et longdrink glass fylt med is. Fyll opp med hylleblomstsaft

Braastad special side car

* 3 cl Braastad

* 1 cl Grand Marnier

* Juice av en halv appelsin

* 2 cl Monin Passionfruit likør

Rist alle ingrediensene i en shaker og hell over i et martiniglass. Pynt med limeskall.

Powered by Labrador CMS