Espen Smith nett

Ølekspert med egne spesialglass

Ølekspert Espen Smith har i samarbeid med Hadeland Glassverk utviklet glass som er spesielt egnet for øl og dram. Glassene er utformet slik at de kan ta best mulig vare på aroma og smak. - Øl er minst like spennende og komplekst som vin, og fortjener derfor glass som yter det full rettferdighet, poengterer Smith.

Publisert

Espen Smith. (Foto: Bjørn Værness)

Han har samarbeidet med glassverkets sjefdesigner, Maud Gjeruldsen, om utformingen.

Tre glass

Smith har samarbeidet med glassverkets sjefdesigner, Maud Gjeruldsen, om utformingen. (Foto: Visendi, Esben Johansen)

Glasserien, som har fått navnet Augustin, består av tre glass: Ett 58 cl ølglass for de fyldige og runde ølene, ett 42 cl glass for de lette og elegante, og ett 15 cl drammeglass.

- Glassene er laget relativt store for å gi ølet og brennevinet den plassen som faktisk er nødvendig.

Ett kraftig øl på en 33 cl flaske, som for eksempel belgiske Duvel, trenger et glass som har nesten dobbelt så stort volum for å kunne løfte seg. Dessuten må det gi rom for den kraftige skumtoppen som sørger for at aromaene i ølet holder seg lengst mulig.

Dette er glasset for fyldige, alkoholsterke og aromatiske brygg. Velegnet for øl som trenger god plass til kraftig smak, samt romslighet og luft til sin høyreiste tette skumtopp.

Med bredden i glassets hals, slipper komplekse dufter og aromaer godt til under nesen, og gir en større nytelse.

Anbefalt øl i 58 cl-glasset

  • Barley wine
  • Imperial Stout
  • Julebokk
  • Bokkøl og dobbelbokk
  • Strong Ale
  • Belgisk Trippel
  • Trappist klosterøl
  • Old Ale og Strong Ale
  • Gueze og Lambic - belgisk fruktøl,

spontangjæret øl

Det høye og elegante 42 cl-glasset er designet for lyse og lette øltyper med alkoholstyrke under seks prosent. En slik utforming sørger for at ølet holder seg lenger friskt, og samtidig tar godt vare på de smaker og aromaer som skal sitte i glasset under en delikat skumtopp.

Med stett holdes glasset høyt i hånden, og utsettes derfor ikke for kroppsvarme, understreker han.

Anbefalt øl i 42 cl-glasset

  • Pilsnerøl, tysk, tsjekkisk og nordisk
  • Lyse og mørke internasjonale lagerøl
  • Bayerøl og juleøl
  • Belgisk hveteøl, witbier
  • Best bitter
  • Porter og stout
  • Engelsk red ale og brown ale
  • Engelsk og belgisk pale ale
  • Klosterøl, belgisk lys og brun ale
  • Lettere sesongøl, sommerøl og juleøl

Flerbruksglass for dram

Drammeglasset er et flerbruksglass for brennevin som drikkes bart, spesielt det som ofte ledsager øl.

- Med sin dybde, romslighet og fyldige klokke, gjør glasset det mulig å konsentrere mangfoldet av dufter og aromaer i brennevinet. Selv om det serveres bare fire centiliter, og kanskje noe mer i hjemmene, har jeg bevisst laget et glass på 15 cl. Glasset skal aldri fylles lenger opp enn til det bredeste punktet i klokken. Da får brennevinet mulighet til å løfte seg samtidig som tulipanformen holder aromaene på plass. Derfor egner det seg ikke bare til en avkjølt lys akevitt, ren vodka eller bitter, men også til mer komplekse og fyldigere brennevinstyper, som vellagrede akevitter, whisky, armagnac og calvados, sier Smith.

Les mer i Horeca nummer 2 2009

"
Powered by Labrador CMS