Historisk trehotell hardt rammet av brann

Fleischer’s Hotel på Voss fikk omfattende skader i en brann natt til onsdag. Det historiske trehotellet fra 1889 ble hardt rammet i brannen som startet på kjøkkenet.

Publisert

– Brannen er under kontroll. Men vi kommer til å jobbe i mange timer fremover med å bryte opp vegger og søke etter glør for å hindre at det blusser opp igjen, sier vaktoperatør Ronny Valdersnes Ståløy i Bergen brannvesen til NTB i 5-tiden natt til onsdag.

Ingen skadd

Alle de 80 gjestene og de fem ansatte som var på vakt, ble raskt evakuert da brannen startet i en frityrkjele på kjøkkenet klokken 23 tirsdag.

– De evakuerte er tatt inn på to andre hotell på Voss. Ingen er skadd, og vi har kontroll på gjestelister og folk, sier operasjonsleder Jan Steimler i Hordaland politidistrikt til NTB.

Gjennom taket

Brannen på selve kjøkkenet ble raskt slukket, men i mellomtiden hadde flammene spredt seg via ventilasjonsanlegget. Dermed ble den langt vanskeligere å slukke.

Ved 1.15-tiden ble det meldt at flammene slo opp gjennom taket på det ærverdige hotellet.

– Flammene spredte seg til 2. etasje og var på vei opp mot 3. etasje, men der har vi klart å stanse dem. Nå skjærer vi opp vegger og gulvet mellom 1. og 2. etasje for å lokalisere og slukke brannen. Det jobbes blant annet med varmesøkende kamera, sa fungerende vaktkommandør Ronny Karlsen ved Bergen brannvesen til NTB ved 4-tiden.

–10 cm vann

Ifølge mediene som hadde reportere på stedet, er hotellet utsatt for store ødeleggelser.

– Nesten alle rutene på baksiden er knust og vannet har stått inn i hotellet i flere timer, meldte Tidendes reporter til bt.no.

Brannsjef David Skjerven på Voss sier at vannskadene på hotellet er enorme.

– Sprinkleranlegget har slått ut. I tillegg har det stått på vann her, og det er cirka 10 centimeter vann i spisesalen, sier Skjerven.

– Det er også store røykskader, men omfanget er det for tidlig å ha noen formening om, sier Jan Steimler.

Historisk

Fleischer’s Hotel på Voss ble grunnlagt i 1864 og bygget opp igjen i 1889 etter en omfattende brann. Hotellet er oppført i sveitserstil med tårn og spir.

Trehotellet har 115 rom med totalt 219 senger. Fleischer’s er medlem av De Historiske Hotel & Spisesteder.

– Dette er bare helt tragisk. Jeg har ennå ikke fått oversikt over skadeomfanget og vet ingenting om når vi kan åpne igjen. Det er altfor tidlig å si, sa en fortvilt hotelldirektør Knut Kettermann til ba.no mens røyken slo ut fra hotellet.