Lakselasagne tallerken nett
Lakselasagne tallerken nett

Vil vurdere kalorilov

New York innførte nylig en lov som pålegger kjederestauranter å oppgi kaloriinnhold i matrettene på menyen. Nå vil flere norske politikere ha en tilsvarende lov her til lands.

Publisert

Etter at loven trådte i kraft i New York, risikerer kjederestaurantene en bot på 2000 dollar dersom de ikke opplyser om kaloriinnholdet i maten de selger. En slik ordning bør også vurderes i Norge, mener flere stortingspolitikere, ifølge NRK.

Forebyggende helsearbeid

Rune J. Skjælaaen (Sp), nestleder i Helse- og omsorgskomiteen, mener det er viktig å gjøre folk bevisst på hva de har i seg.

- Det å opplyse om kaloriinnhold kan være en viktig del av det forebyggende helsearbeidet. Vi jobber allerede mye med dette, rettet mot matbutikkene, siden det er her folk handler til daglig, sier han til NRK.

Skjælaaen ser imidlertid ikke bort fra at det kan være en god idé å ta for seg restaurantkjedene også.

Viktig i alle sammenhenger

Jan Bøhler, Jorodd Asphjell og Dag Ole Teigen, alle representanter for Arbeidarpartiet i Helsekomiteen, er av samme oppfatning.

- Jeg mener det er en god idé å få restaurantene til å opplyse om kaloriinnhold. Det er i tråd med regjeringen sitt arbeid for et riktig og sunt kosthold. Dette er like viktig i alle sammenhenger; på hjemmeplan, i butikker og på restauranter, sier Asphjell til kanalen.

Han synes helt klart at en kalorilov bør vurderes, og Dag Ole Teigen er enig.

- Jeg er tilhenger av alt som gir god informasjon til kundene, og dette virker som et godt tiltak, sier han.

Jan Bøhler mener likevel at det første som bør skje er at hurtigmatkjedene selv innfører innholdsmerking.

- Hysteri

Olav Gunnar Ballo i SV har svært liten sans for en eventuell kalorilov.

- Det er det vi gjør til daglig - hjemme - som har størst betydning. Det finnes jo de som spiser på Mc Donalds hver dag, men vi kan ikke la folkeopplysninga gli ut i rent hysteri av den grunn, sier han til kanalen.Han tror kaloriinformasjonen i størst grad vil nå ut til dem som allerede er for opptatt av egen vekt, og at den vil forsterke følelsen av mindreverdighet hos dem som allerede sliter med vektproblemer.

- Vi må finne løsninger som ikke skaper flere tapere, sier han til NRK.

Ønsker kalorilov velkommen

Avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Helsedirektoratet vil ønske eventuelle reguleringer velkomne.

- Forbrukeren har rett på opplysninger om kaloriinnhold i maten. Ikke minst gjelder det hurtigmatrestaurantene, der det ofte serveres store porsjoner med høyt energiinnhold til svært gunstige priser, sier hun.

Les mer om saken på NRKs nettsider

(NRK)

"
Powered by Labrador CMS