fisk_colourbox

Vil modernisere Fisketorget

Fisketorget i Stavanger er gammeldags og må moderniseres hvis det skal konkurrere med dagligvarebutikkene, mener leder av Gladmat-festivalen, Sigve Skretting 

Publisert

Gladmat-leder Sigve Skretting mener det er på tide å gjøre endringer i Stavangers fiskehandel, og har på kommunens bestilling utarbeidet en konkret forslagsplan for hvordan det det skal gjøres, melder aftenbladet.no.

Fakta: Fisketorget i Stavanger

1600-tallet: Spekesild og tørrfisk blir omsatt på Torget.

1900: Fisk selges fra Fiskebryggen.

1965: Et overbygd fiskeutsalg, kalt Fiskehallen, på Honnørbrygga blir for første gang tatt i bruk. Fiskehallen var et tak og en vegg.

1968: Naboen Sjøfartsmonumentet blir satt opp.

1970: Fiskesalget får solskjerm over seg.

1976: Blir fikset opp med nytt tak.

1978: Man tar i bruk 7 nye kummer.

1980: Rosenkildeutvalget foreslår å flytte fiskekummene opp til Rosenkildehuset.

1981: Stavanger bystyre bestemmer at kummene skal bli hvor de er.

1985: Reke- og fiskehandlerne stiller seg bak et forslag om ny fiskehall. Forslaget går ut på å fylle ut mellom 40 og 50 meter ut i Vågen og den foreslåtte hallen har også 2 etasjer.

1999: Eksisterende fiskeutslag ble åpnet i november 1999, og det ble inngått leieavtaler med fire fiskehandlere med ti års varighet.

(Aftenbladet.no)

Ingen tvil

Både studietur til European Seafood Expo i Brussel og en lokal idédugnad har gitt Skretting inspirasjon under forslagsarbeidet.

Han har endt opp med at Kommunen bare har to valg: Enten at Fisketorget fortsetter som det er nå, eller at Fisketorget blir modernisert.

Skretting er ikke i tvil om hvilket valg som er det riktige.

- Det betyr døden for fiskehandelen i Stavanger hvis dagens ordning fortsetter. Vi ser allerede at flere synes det passer best å handle sjømat i dagligvarebutikken. I Rogaland ble det kun utdannet én fiskehandler siste år på fiskerifaglinjen på Rygjabø videregående skole, sier han til avisa.

Gode muligheter

Han forklarer at det på ingen måte er meningen å kritisere fiskehandlerne.

- De gjør så godt de kan. Men vi har gode muligheter til å etablere mer moderne og effektiv råvarehandel i Stavanger sentrum, sier Skretting

Ny Markedsprofil

Ifølge aftenbladet.no, er dette Skrettings forslag til forandringer:

* Tettere kobling mellom Bondens Marked, den daglige torghandel og fisketorget.

* En ny driftsmodell og forretningskonsept med økonomisk støtte fra private bedrifter.

* Nytt navn: Enten Fiskemarked AS eller Fiskehuset AS.

* Markedet skal være et pulserende aktivitetsarena med interaktive publikumsopplevelser basert på fagkunnskap om råvarer.

* Markedet skal delta i faste markedsdager annen hver lørdag med kulturaktiviteter for et bredt publikum.

* Markedet skal arrangere faste aktivitetsdager i samarbeid med Eksportutvalget for fisk og andre aktører.

* Fisketorget skal på en systematisk måte holde seg orientert om trender og utvikling innen fiskenæring.

* Fersk sjømat, delikatessebutikk med gryteferdige fiskevarer som urtemarinert torsk, og med kafé med toalettfasiliteter.

* Lengre åpningstider.

Ønsker samarbeid

Gladmat AS har forespurt bedriftene Marine Harvest og Lerøy, samt Eksportutvalget for fisk om et mulig faglig eller økonomisk engasjement inn i en ny driftsmodell for fiskehandelen i Stavanger. Men på dette stadiet vil bedriftene ikke love noe mer enn at en mulig henvendelse vil behandles når den tiden eventuelt kommer, skriver avisa.

Utover høsten skal kommunen ta stilling til Skrettings forslag, og innspillet skal både behandles politisk og administrativt i kommunen.

(Kilde: aftenbladet.no)

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS