Rødvin illustrasjonsfoto2
Rødvin illustrasjonsfoto2

Økt salg av økologisk vin

Salget av økologisk vin har fordoblet seg første halvår. Det viser tall innhentet fra Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF). Totalt ble det i første halvår 2008 solgt over 234 000 liter med økologisk svakvin i Norge. Det er først og fremst økologiske rødviner som selges i Norge, men veksten er nå sterkest på hvitvin. Men det økologiske salget utgjør fortsatt bare en liten del av det totale salget.

Publisert

Statistikken som er utarbeidet av Focus Wines for Vin-og brennevinsleverandørenes forening (VBF), viser at økologiske viner blir stadig mer populært.

Tall for første halvår 2008 viser en vekst på hele 103 prosent sammenliknet med samme periode i 2007.

Vinmonopolet hadde også økologisk vin som fokusområde på forsommeren.

Vil fortsette

- Økologiske viner blir mer populært og flere produkter kommer nå ut på det norske markedet. Vi har i løpet av de siste årene sett en sterk vekst i kategorien og forventer at dette vil fortsette i årene som kommer, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i VBF.

På tross av veksten i salget av økologiske viner, utgjør produktgruppen ennå ikke mer enn ca. en prosent av det totale vinsalget i Norge.

Økning på serveringsstedene

Statistikken for første halvår viser at salget av økologiske viner øker raskest på barer og restauranter.

- I 2007 økte salget av økologisk vin til norske serveringssteder med 75 prosent på årsbasis. I årets første seks måneder var veksten på hele 198 prosent. Totalt har det hittil i år blitt solgt mer økologisk vin på barer og restauranter enn hele fjoråret under ett, sier Jordheim.

VBF er fornøyd med veksten av økologisk vin på de norske serveringsstedene, og mener at en kvalitetsbevisst og seriøs serveringsbransje er viktig for å skape en god og allsidig drikkekultur i Norge.

- Bare 10 prosent av all vin som selges i Norge, selges gjennom serveringsstedene. Mange av landets restauranter og barer har imidlertid vært viktige drivkrefter i forhold til å vise nordmenn at det er mulig å nyte alkohol på en god og ansvarlig måte. Gjennom møte med en god vinkelner oppdager forbrukerne hvilke viner som passer til god mat, og at det nå finnes mange gode økologiske alternativer også på vin, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i VBF

Økologisk rødvin

Økologiske produkter lages uten bruk av kunstgjødsel og kjemisk fremstilte sprøytemidler. Jordsmonnet styrkes gjennom bruk av kompost og planteekstrakter, som på sikt gjør vinplanten mer motstandsdyktig overfor sykdommer.

Det er først og fremst økologiske rødviner som selges i Norge, men veksten er nå sterkest på hvitvin.

Totalt salg av økologisk vin - tall i 1000 liter (første halvår)

Produkt

Første halvår 2008

Første halvår 2007

Endring i prosent

Rød

184 501

102 660

79,7%

Hvit

46 764

10 090

363,5%

Rosévin

1 421

1 499

-5,2%

Musserende

893

1 169

-23,6%

Champagne

740

20

3555,6%

Fruktvin

498

55

805,5%

Totalt:

234 817

115 493

103,3%

Kilde: Focus Wines / VBF

Om statistikken

Statistikken er basert på Vinmonopolets statistikk over salg til forbruker og frivillig innrapportering fra logistikkselskapene samt Vinmonopolet som dekker leveransene til serveringssteder (Horeca) med bevilling. Statistikken er utarbeidet av Focus Wines AB på oppdrag av VBF. Statistikken er eksklusiv for VBFs medlemsbedrifter.

Pressemelding