Portugal vinmarker nett1
Portugal vinmarker nett1

Nordmenn reiser for å lære om vin

Vinglade nordmenn søker nye reisemål. Det har i alle år vært populært med mat- og vinreiser til Spania, Frankrike og Italia, men nå er også interessen for Portugal økende. - Nordmenn vil ha både god mat, god vin og godt vær når de reiser. Portugal er blitt en av favorittene, uttaler Anette M. Koefoed i Berg-Hansen reisebyrå.

Publisert

Reisebyrået har nå økende pågang fra nordmenn som vil til Portugal for å lære mer om mat og vin.

- Det er mange som kan mye om vin i Norge og følger med på nye trender. De oppsøker gjerne stedene der vinen blir laget for å smake og lære mer, sier Koefoed.

Portugisisk vin mer populær

De siste årene har portugiserne modernisert vinproduksjonen sin og lager viner som har høy stjerne hos vinkjennere.

- Det har nærmest vært en revolusjon i produksjonsmetodene. Mange portugisiske viner har vunnet medaljer og priser og vurderes blant de beste fra den gamle vinverden, sier Vasco D'Avillez president i ViniPortugal, bransjeorganisasjonen for portugisiske vinprodusenter.

500 druesorter

Portugal har vinmakertradisjoner helt tilbake til romertiden og har tatt vare på svært mange druesorter som ikke finnes i andre land.

- I Portugal lages det vin av mer enn 500 forskjellige druesorter. Det er de mange lokale druene som gjør portugisiske viner så spesielle, sier Vasco D'Avillez.

Autentisk stemning

Bare et lite utvalg av portugisiske viner finnes på Vinmonopolets lister.

- Vininteresserte nordmenn som vil prøve noe nytt og lære mer, drar til Portugal for å fornye kunnskapen sin. Da får de også med seg lukten og smakene og den autentiske stemningen, mener Anette Koefoed i Berg-Hansen.

Hvor man bør reise, avhenger av hva slags vin man har lyst til å smake på.

Vinsmaking

- Det lages svært mange forskjellige viner i Portugal, fra de friske, lett perlende Vinho Verde-vinene fra kystområdene i nord, til velbalanserte og robuste rødviner i de tørre og varme innlandsområdene, sier Vasco D'Avillez.

Det er godt mulig å reise rundt på egen hånd og oppsøke vingårder og restauranter. Mange leier bil og drar på oppdagelsestur i eget tempo.

- Men de fleste foretrekker skreddersydde turer der de blir tatt med på vinsmaking og gastronomiske arrangementer, sier Anette Koefoed i Berg-Hansen.

Reiser sammen

Mange reiser sammen med partner eller ektefelle, men også vennegjenger, vinklubber og kollegagrupper besøker vingårder og smaker på lokal vin og mat.

- Da kan de ta med seg kunnskapen hjem og prøve vinen og lage mat sammen etter turen, sier hun.

Newswire