Vinbar Colourbox nett

Nå kommer vinbarene

I løpet av det siste året er det åpnet fem nye vinbarer i København. Den største satsingen er Vinoteket i det nye prestisjehotellet Nimb. Er det duket for vinbarer også i Norge? Nils Are Økland, som nettredaktør for vinforum.no, har gjort noen betraktninger etter et besøk i Danmarks hovedstad. Les hans betraktninger.

Publisert

"For 14 år siden åpnet Oslos første kaffebar på Bislett. Siden den gang har kaffebarbølgen skyllet over landet, og i dag er kaffebartettheten uforståelig stor. For et par år siden begynte smoothiebarer å dukke opp rundt omkring i byen. Hva blir det neste? Er det vinbarene sin tur?

Fem nye

Slik er det i alle fall i København. Bare i løpet av det siste året er det åpnet fem nye vinbarer med ambisjoner.

Da jeg besøkte min gamle studentby i helgen, var jeg innom flere av byens nye vinbarer. De har ikke akkurat studenter som målgruppe.

Vinoteket

Den største satsingen er Vinoteket i det nye prestisjehotellet Nimb. Nede i en hvitkalket, hvelvet kjeller sitter man på enkle benker langs store langbord. Veggene er dekket av glasskap fra gulv til tak, bak glasset ligger flaskene på utstilling som om de var kunstgjenstander.

Utvalget er fantastisk, men prisene er så grove at det virker som om de nødig vil selge flaskene. De har eksempelvis en mengde DRC, men hva skal man si til Echezeaux 97 til 19 000 danske kroner!

Det er en null ekstra i forhold til norsk prisnivå, og ren galskap. Min ville teori er at stedet har kjøpt inn en av hver av en lang rekke sagnomsuste flasker for å ha dem som dekor i det vakre, katakombeaktige rommet. Når folk mister motet i møtet med det imponerende vinkartet, mørnes de i løpet av kort tid og blir et lett bytte for kelnere som vil selge kjedelige og overprisede viner på glass. Og så kan gjestene sitte der og glo på DRC'ene mens fantasien løper løpsk. For en utspekulert forretningsidé, porno for vinklubbhordene!

Tire Bouchon

Tire Bouchon holder til i Teglgårdstræde og har utelukkende franske viner. Dette er et tiltalende sted med champagne- og østerskombinasjoner, samt en upretensiøs restaurant som serverer rustikke retter i etasjen over.

Vinkartet er ikke veldig stort, og rommer relativt få produsenter. Men de som er der, er representert med en viss dybde.

Eksempelvis finnes det mer enn 20 ulike appellasjoner og årganger fra Leroy. De aller fleste flaskene er dyre sammenlignet med norske forhold. Men det er mulig å gjøre gode kjøp; Talbot 2000 til kr 880 er slett ikke verst.

R. Vinbar

Nystartede R Vinbar drives av Bo Jacobsen og Restaurationen. I et kaldt og usjarmerende lokale like ved moderrestauranten, serveres det god vinmat og glass fra en velvalgt samling åpnede flasker.

Vinkartet er omfattende, og rommer betydelige mengder eldre vin. Selv om prisene er for høye for bortskjemte nordmenn, er det langt flere gode kjøp her enn på Nimb og Tire Bouchon.

Il Senso og Malbeck

Dette er de tre viktigste nyåpningene, men det er flere andre vinbarer: Il Senso ligger like ved Kongens have og satser utelukkende på Italia. Vinkartet er ikke veldig stort og prisene er ikke lave. Men stedet har autentisk italiensk atmosfære, og servitørene har engasjement for vin.

Malbeck i Istedgade er både vinbutikk og vinbar med Argentina som fokusområde. Vinkafeen er også kombinert vinbutikk og vinbar. Dette levende stedet er en viktig del av utelivet i vitale Nansensgade som ligger nordvest for Nørreport. Maten er enkel, vinutvalget begrenset, men prisene er lave.

Bistrot Bacchus

Den vinbaren jeg ville blitt stamkunde hos hvis jeg på ny skulle bli medborger i København, er uten tvil Bistrot Bacchus. Dette er en røff og enkel vinbar i det noe belastede området mellom Istedgade og Vesterbrogade. Men kanskje bidrar beliggenheten til de lave vinprisene.

Franskmannen som driver stedet er Mugnier-fan, og leter etter viner utenfor allfarvei. Vinkartet har sitt tyngdepunkt i Burgund, og med nærmere 20 ulike viner dominerer Domaine Berthaut i Fixin listene.

Folkelige steder

Heller få, men folkelige og fornuftig prisede vinbarer, enn mange råflotte, tenker jeg etter helgens blandede erfaringer.

Flere av Københavns nye vinbarer har en usjarmerende nyrikstil. For de aller fleste av oss hjelper det lite med imponerende utvalg hvis prisene er hinsides. Stedene mangler lidenskap og patina, og prøver å late som om alt kan kjøpes for penger.

Men heldigvis er verken historie, vinkompetanse eller god smak omsettelige varer i markedsøkonomien.

Vitalt i København

Etter å ha besøkt Kiin Kiin og Geranium samme helg, er jeg ikke i tvil om at Københavns restaurantscene for tiden er langt mer vital enn Oslos. Og selv om vi ikke kan konkurrere kvantitativt når det gjelder vinbarer, skal det ikke mye til før byen vil kunne hevde seg med hensyn til kvaliteten på vinbarene.

Oslo har allerede Dr. Kneipp, som med sitt brede utvalg, moderate prisnivå og sine engasjerte vinkelnere, er fullt på høyde med konkurrentene i København.

Når vi i tillegg vet hvilket team som snart åpner dørene i Industrigata på Majorstua (Terje Ness, vinkjenner Jan Bruse Andersen m.fl, red.anm), tipper jeg at Oslo i løpet av kort tid vil være en reise verdt for vininteresserte skandinaver, også de som lever på begrensede studielån.

Nå er det vinbarenes tid", skriver Nils Are Økland.

Teksten er hentet fra www.vinforum.no/

"
Powered by Labrador CMS