Gulløye4 nett2

Nå kommer potetene fra nord

Nå kommer endelig årets ferskpotet fra nord, Midnattsolpoteter. Nord for Polarsirkelen begynner høstingen av poteter flere måneder etter at de første ferskpotetene allerede er fortært i sør.

Publisert

Nå kommer potetene fra nord. (Foto: Eivor Eriksen, Fotofolk.Ltd.)

Snøen ligger lenge, og settingen av potetknollene kan ikke starte før i juni. Sommeren er kort, men Midnattssolen gir lys nok til en intensiv vekstsesong. Når høsten kommer, kan gradestokken raskt gå ned mot null, og de nordnorske potetprodusentene følger ekstra godt med.

Poteten må stå lengst mulig i jorda, men skal ikke utsettes for frost. I september begynner dermed opptaket av potetene, og da kan ganer over hele landet endelig fryde seg over nordnorsk ferskpotet,

Markeres i dag

Årets nordnorske potetavling markeres på Midnattsolpotetens dag i Målselv i dag, onsdag 10. september.

Årets poteter smakes og vurderes av Harald Osa og andre potetkjennere.

I anledning FNs offisielle potetår i 2008, vil Osa også sette søkelys på poteten som en helt vesentlig del av den norske matkulturen.

- Jeg har i flere år hørt om de nordnorske potetene, og setter veldig pris på å få komme til Målselv for å smake og lære mer. Gulløye er igjen blitt kjent og er i salg over hele landet. Dette er et eksempel på hvordan tradisjonsrike råvarer med høy kvalitet igjen inngår som en naturlig råvare i det moderne norske kjøkken. Som daglig leder i stiftelsen Norsk Matkultur, er jeg opptatt av å få frem slike råvarer og lære det norskebefolkning historien bak produktene. Og da er Gulløye fra Nord-Norge et godt eksempel, sier Osa.

Varemerke

Midnattsolpotet er varemerket for tradisjonsrike nordnorske potetsorter dyrket

nord for Polarsirkelen. Den korte sommeren med lys hele døgnet, Golfstrømmen og den korte vekstsesongen gir potetene unike egenskaper. Det settes høye kvalitetskrav til Midnattsolpotene, og samtlige poteter kvalitetskontrolleres manuelt. I serien inngår flere potetsorter og Gulløye er en av dem.

I fjor kom Gulløye fra Nord-Norge gjennom nåløyet og ble tildelt beskyttet opprinnelsesbetegnelse fra KSL Matmerk. Det er et kvalitetstegn som Gulløye fra Nord-Norge deler med kun to andre norske produkter.

Denne betegnelsen gis til næringsmidler med særegen kvalitet og omdømme som kan tilskrives et definert område. Denne ordningen tilsvarer merkeordning i Europa, hvor det brukes som kvalitetstegn på blant annet vin, ost og skinke.

Europeisk mathistorie

(Foto: Eivor Eriksen, Fotofolk.Ltd.)

Med merkingen tok dermed Gulløye fra Nord-Norge steget inn i den europeiske mathistorien. Midnattsolpotet Gulløye ble lansert høsten 2005, og siden da har både produksjonen og salget økt.

I 2005-sesongen ble det solgt litt over 60 tonn Gulløye, mens det i fjor ble solgt nesten 163 tonn. Det vil si en økning på 270 prosent på to år. Likevel vil det være begrenset hvor mye Gulløye vil vokse, da den setter strenge krav til sine omgivelser.

Blåpotet fra nord

Den nordnorske blåpoteten Kampion er også i Midnattsolpotet-serien. Sorten er blålilla i skallet og har gult potetkjøtt med en flott blå marmorering.

Kampion har vært dyrket langs kysten av Troms i årtier, men var nesten forsvunnet før Tromspotet fant frem igjen poteten gjennom en liten potetprodusent på Senja.

Midnattsolpotet produseres av Tromspotet AS, en Senja-bedrift som er eid av lokale potetprodusenter. Bedriften vasker, sorterer og pakker poteter for salg.

Pressemelding

Setting av Midnattsolpotet i Kastneshamn. (Foto: Tromspotet)

Gulløye (Foto: EFF og Lauritzen og Westh)

Powered by Labrador CMS