Jordbær illustrasjon1

Nå kommer de norske jordbærene

Denne uka kommer de norske jordbærene for fullt, opplyser Bama. Litt tidligere enn vanlig. Det er de tropiske tilstandene sørpå i begynnelsen av juni som har fremskyndet de norske Corona-bærene en hel uke i år.

Publisert

- Dersom det ikke skjer store forandringer i værforholdene de aller første dagene, vil vi ha nok jordbær til å levere til alle kundene våre fra kommende uke, varsler Hanne Linnert i Bama.

For en tid tilbake gikk rapportene fra jordbæråkrene ut på at bærene var mindre enn normalt i år på grunn av varmen. Siden har temperaturen sunket og størrelsen tatt seg opp. Informasjonssjefen i Bama ser ingen grunn til å underselge:

- De bærene jeg så og spiste i går, var store og røde og kunne luktes på lang avstand.

Deler på bærene

De første bærene er ute i butikkene allerede, men det har ikke vært nok til alle hittil. Til nå har Bama dekket cirka halvparten av behovet.

Norske jordbær er bedre på smak, men har kortere holdbarhet enn for eksempel belgiske. Derfor bør reiseruten være så kort som mulig.

Ferskvare

- Norske jordbær er en ferskvare. Bærene som dyrkes på Hedmark, havner i hovedsak i butikkene i Hedmark. Men er det ikke nok i Trøndelag, så kjører vi opp forsyninger om natten. Vi deler på bærene våre. Alle skal få, sier Linnert.

Det meste av landets jordbærproduksjon skjer i fylkene rundt Oslofjorden og i innlandet rundt Mjøsa. Det finnes rundt 700 jordbærprodusenter her i landet.

Nye dyrkingsmetoder, som dyrking i plasttunneler, har etter hvert utvidet jordbærsesongen til cirka åtte uker. Før varte den i fire-fem uker.

En kurv per uke

Den mest intense jordbærsesongen starter nå og varer til slutten av juli.

Når vi først er kommet i siget, spiser hver nordmann en halv kilo jordbær hver uke i denne perioden, det vil si en kurv hver. Eller til sammen 2000 tonn jordbær i løpet av en uke.

De norske jordbærene har smaken som sitt store fortrinn.

- Den norske sommeren, med kombinasjonen av relativt lave temperaturer om natten og lange lyse dager, er sterkt medvirkende til at smaken blir så god. Lys pluss CO2 gir mer søtsmak. Så enkelt er det, sier Simen Myhrene, jordbærprodusent i Lier og kulturansvarlig produsent for jordbær i AL Gartnerhallen.

Vil ha bløte og søte bær

Sorten jordbær som dyrkes, har også mye å si for smaken.

- I Norge har vi en annen oppfatning av hvordan jordbær skal smake og spises enn i mange andre land. Vi ønsker bløter og søte bær, derfor produserer vi også sorter som er nettopp bløte og søte, sier Myhrene.

Nordmenn er ganske alene om å spise bærene rett fra kurven, som er slik vi liker dem best. I andre land brukes jordbær helst til kakepynt eller som ingrediens i matretter.

Newswire

Powered by Labrador CMS