OL kokk Ronny Kolvik og Elise Bratteng Rønning

Kokkene klare for OL i Erfurt

Kokkelandslaget har sin egen restaurant til disposisjon i tyske Erfurt der de nå gjør siste forberedelser før Kokke-OL.

Publisert

Kokkelandslaget består av 11 dyktige kokker og konditorer fra Kristiansand i sør til Andørja i Troms i nord. Hele tre er fra Trøndelag, inkludert teamlederen Sven Erik Renaa fra Trondheim, mens kaptein Gunnar Hvarnes kommer fra Larvik.

De fleste av kokkene jobber til daglig i landets gastronomiske hovedsteder, Stavanger og Oslo.

I fire år har landslaget svettet og trent med OL i kokkekunst som mål. Det norske laget er regjerende verdensmestere fra Luxemburg i 2006 og regnes blant favorittene til OL-gullet.

Det siste halvåret har det vært treningssamlinger annenhver helg, der oppgavene under OL blir terpet på.

Stor spredning

Mange av kokkene kommer fra mindre steder rundt omkring i landet. De fleste jobber nå på Kulinarisk Akademi i Oslo, Gastronomisk Institutt i Stavanger eller på restauranter i disse byene.

Kari Innerå fra Andørja i Troms og Elise B. Rønning fra Mo i Rana er de eneste jentene på landslaget.

På laget er det to konditorer, syv kokker og to commis, Gjermund Bjelland fra Kongsberg og Elise B. Rønning. Gjermund arbeider sammen med konditor Sverre Sætre, mens Elise arbeider mest med kokk Andreas Myhrvold.

Konditor Espen Larsen fra Steinkjer er veteranen på laget. Han var på Kokkelandslaget for 10 år siden og har nå kommet tilbake. Sverre Sætre fra Elvram i Nord-Trøndelag, den andre konditoren, driver eget konditori i Oslo.

Den andre av deltakerne som driver eget er Kjartan Skjelde, som har egen restaurant i hjembyen Stavanger.

Krevende

- Alle utøverne på laget er kvalitetsbevisste, innovative og lagspillere.De utfyller hverandre og har samme konkurranseinstinkt som andre idrettsutøvere, sier Renaa.

Kokke-OL er den mest prestisjefylte matkonkurransen i verden, og lagene får to hovedoppgaver.

De skal lage en treretters meny med varm mat som skal serveres til 110 gjester. Her er det kun fem av kokkene som får arbeide på kjøkkenet, og maten skal være klar til servering i løpet av fem timer.

- Til denne delen av konkurransen trenger man ikke bare være en god kokk, men nøye planlegging av oppgaven er helt nødvendige for å levere til gull, sier Renaa.

Kaldmaten

Kaldmaten presenteres som en ustilling på et bord, med tilhørende dekorasjoner. På det norske bordet er det design med høstdekorasjoner av blant annet mose og trær, lydeffekter og en "høsthimmel" over. Et team av designere fra Scandinavian Design Group har ansvaret for den illustrative delen.

- Kaldmaten er uten tvil den mest tidkrevende oppgaven. Alt skal være pinlig nøyaktig og krever skikkelig konsentrasjon, sier Renaa.

Starter 20. oktober

OL starter 20. oktober med kaldmat, 22. oktober er det varmmat for det norske laget, og premieutdelingen er dagen etter. Laget reiste til Tyskland på mandag med lykkeønskninger fra landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

De siste dagene før OL skal nordmennene gjøre de siste forberedelser i restaurant Rathaus i Erfurt som stilles til disposisjon for det norske laget.

Newswire

Powered by Labrador CMS