Sven Erik Renaa kokke-OL
Sven Erik Renaa kokke-OL

Kokkelandslaget sikter mot OL-gull

Også kokker driver med ekstremsport. Det norske kokkelandslaget trener opptil 20 timer i døgnet foran kokke-OL i Tyskland neste måned.

Publisert

- Vi har jobbet systematisk med forberedelser i fire år nå. I det siste har vi hatt mange helgesamlinger med lange dager og netter, sier manager Sven Erik Renaa.

Målet er å ta gull i den prestisjetunge konkurransen i Tyskland. OL arrangeres i Erfurt i slutten av oktober. De 11 kokkene på det norske laget er regjerende verdensmestere fra VM i Luxembourg i 2006.

Tidsplan Erfurt

Det norske laget konkurrerer med et kald mat bord (showtable) mandag 20. oktober. Temaet de har valgt for bordet er norsk høst, noe som viser igjen i både valg av råvarer og dekorasjon. Onsdag 22. oktober er det varm mat, da skal fem kokker lage en tre retters meny til 110 gjester i løpet av fem timer.

Torsdag 23 .oktober er det premieutdeling.

Grundig og nøyaktig

Laget kommer fra hele landet, og treningssamlingene holdes på Sørumsand utenfor Oslo. Her er det ikke bare varmmat som står på menyen.

Det er kaldmaten som er det virkelig spesielle.

- Kaldmat er matkunst av ypperste merke som krever kreativitet, lagarbeid og pinlig nøyaktighet. Pinsett er ett av arbeidsredskapene vi bruker for å oppnå et perfekt resultat, sier Sven Erik Renaa.

Mye av grunnarbeidet legger kokkene på sin egen arbeidsplass, og i fritiden. Men med 120 treningsdøgn i året, krever det velvilje fra arbeidsgiver for å delta på landslaget.

Terper teknikk

- Når laget er samlet jobber vi mot et felles mål, der alle har sine klart definerte oppgaver. Vi terper teknikk for å oppnå matkunst med unik smak.

Vi er detaljorienterte og skjerpet på samlingene, sier manager Renaa.

Samlingene skal forberede kokkene på det som skal skje i Tyskland. Det kan bety opptil 20 timers arbeid i løpet av ett døgn.

Smak av Norge

Sven Erik Renaa tror norske kokker hevder seg internasjonalt gang på gang av flere årsaker. Kokkene jobber hardt og målrettet.

- Vi lager mat som er særpreget norsk. Vi er ambassadører for Norge, og folk skal kjenne igjen smak av norske råvarer. Selvsagt er det prestisje og yrkesstolthet knyttet til konkurransene også,

Godt humør

Den norske laglederen mener dessuten at det norske laget skiller seg fra mange andre land på grunn av humøret.

- Vi smiler og har det gøy på trening, men er hundre prosent skjerpet når vi jobber. Andre lag har ofte en mer alvorlig måte å jobbe på. Jeg tror vi jobber lettere enn mange andre.

Dommerne legger ikke bare vekt på at maten skal se bra ut og smake godt.

Laget blir bedømt på helheten, der både estetikk og design er viktig.

Temaet for det norske bordet med kaldmat er norsk høst. I tillegg skal laget lage en tre-retters meny med varmmat til 120 gjester.

Newswire