Penger illustrasjonsfoto

Høyt belegg og bedret hotellønnsomhet i 2007

En rekke "all time high"-resultater gjør året 2007 på mange måter til et rekordår for den norske hotellnæringen. Losjisalget økte med 15,6 prosent til 10,1 milliarder kroner. Gjennomsnittlig belegg steg med to prosent til nesten 57 prosent, og gjennomsnittlige rompriser med nesten ni prosent til 811 kroner.   

Publisert

Bildet bør imidlertid nyanseres. Til tross for mange rekorder hadde fortsatt cirka 16 prosent av hotellene negativ bunnlinje.

Andelen med negative driftsresultater har imidlertid falt år for år fra å være på hele 60 prosent i bunnåret 2003.

Fremgangen er først og fremst "forretningsdrevet" og gjelder i stor grad byhoteller og flyplasshoteller. Det er disse hotellgruppene som gjør det best.

Det er også klare forskjeller mellom by og land. I fylkene Telemark, Aust-Agder, Hedmark og Oppland ligger gjennomsnittsbelegget på kun cirka 40 prosent.

Flest byhotell

Dette fremgår av del I av Horwath-rapporten Norsk Hotellnæring 2008, som i år utgis for 12. gang. Del I er basert på en spørreundersøkelse blant et utvalg norske hoteller med spørsmål om økonomiske forhold og forventninger til videre utvikling. 190 hoteller besvarte undersøkelsen.

Det er vesentlig flere enn tidligere. Svarene er sortert på hotellstørrelse og type hotell. 63 prosent av respondentene beskriver seg selv som byhotell, 31 som distriktshotell og sju prosent som flyplasshotell.

Forskjeller i lønnsomhet og resultat

Personalkostnadene, som er hotellenes største kostnadsgruppe, viser en bedring i forhold til året før (35 prosent mot 36,2 prosent). Det er imidlertid store forskjeller i personalkostnadene innenfor ulike typer hoteller.

Eksempelvis, mens fullservicehotellene hadde gjennomsnittlige lønnskostnader på 38,6 prosent, hadde bed & breakfast-hotellene lønnskostnader på kun 30,1 prosent. Større hoteller har lavere relative lønnskostnader enn mindre hoteller og byhoteller lavere enn distriktshoteller.

Det samme gjelder det viktige nøkkeltallet "driftsresultat II" (resultat før leie/finans/ avskrivninger). Her hadde eksempelvis flyplasshotellene et driftsresultat II på hele 42 prosent, byhotellene 37,4 prosent, mens distriktshotellene måtte nøye seg med et resultat på 26 prosent.

Prisvekst i 2008

På spørsmål om forventninger til utvikling i 2008 i forhold til året før, tror hotellene på stagnasjon i volum, mens prisene fortsetter å stige. Samlet har hotellene en forventet prisvekst i 2007 på ca. 7,5 prosent.

SSB-tallene for årets fire første måneder viser en utvikling som samstemmer med svarene i undersøkelsen. Også for 2009 forventer hotellene i større grad økning i oppnådd rompris enn i gjestedøgn..

Prisene øker

Hotellromsprisene har de siste årene økt kraftigere enn konsumprisindeksen og dette ser ut til å fortsette i 2008. Volumveksten er imidlertid mer usikker - spesielt for sommersesongen både for grupper og individuell trafikk.

Få turoperatører har forventning om volumvekst. Dette har antagelig sammenheng både med de betydelig høyere romprisene i Norge og med begrenset hotellkapasitet i sommersesongen i innfallsportene Oslo og Bergen.

Det er også betydelig dyrere å reise på sommertilbudene for individuelle og familier enn det var for to år tilbake.

Ny hotellkapasitet

I rapporten Norsk Hotellnæring 2007 er beregnet forventet antall nye hotellrom for de nærmeste årene. For 2008 ble antallet nye hotellrom estimert til ca 2100 eller cirka tre prosent av hotellromskapasiteten i Norge. Som beskrevet ovenfor, ligger det an til at volumveksten i år blir mindre enn dette. I så fall blir det en viss nedgang i hotellbelegget.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS