Holte Gård nett

Holte gård med Spesialitet-status

Egg- og fjørfeprodusenten Holte gård i Drangedal i Telemark har passert kvalitetsnåløyet til KSL Matmerks Spesialitet-merking for alle sine produkter. Fredag 26. september kunne eier og gründer Halvor Olsen motta de formelle bevisene på Spesialitet-godkjenningen.

Publisert

Sist fredag tok egg- og fjørfeprodusenten Halvor Olsen på Holte gård i Drangedal et solid steg inn i det gode selskap av produsenter med Spesialitet-godkjenning.

Les også: Satser på enda flere Spesialitet-produkter

Holte Gård er allerede leverandør til et kresent utvalg av kvalitetsrestauranter og butikker. Spesialitet-godkjenningen av kylling, and, gås og egg fra Holte gård vil ytterligere understreke kvaliteten.

Ni årsverk

" - Vi har praktisk talt hele produksjonslinjen på gården; fra økologiske hønseegg, økologisk kylling, gourmetkylling, gås, andebryst, andelår og hel and til andelever, andehjerte og andekrås, forteller Halvor Olsen, som har drevet med fjørfeproduksjon de siste 24 årene.For åtte år siden bygde Halvor Olsen eget gårdsslakteri, samtidig som han startet egen distribusjonsrute og sto for hele produksjonslinjen alene.- I 2005-2006 begynte det virkelig å ta av. Nå sysselsetter vi 13 personer til ni årsverk, foruten oss selv, forteller gründeren Halvor Olsen, som nok jobber for både to og tre til tider.

Kvalitet og dyrevelferd viktigst

For Halvor Olsen og sønnen Magnus er kvalitet og dyrevelferd viktigere enn kvantitet. Isteden for å presse inn 5000 kyllinger på et areal, har Olsen kun 1500 per innsett. Det gjør at kyllingene får mye mer plass, mosjon og luft, og han slipper å bruke antibiotika på dyrene.Holte gård spesialkomponerer også sin egen fôrblanding, slik at alt fra plommekvalitet til kjøttkvalitet blir best mulig. Dyrene har også adgang til store innhegninger i friluft,.- Det krever 10 ganger mer arbeid med stell og strøing, men vi går ikke på akkord med dyrevelferden og det ferdige produkt ut til kundene, forsikrer Olsen, som blant annet har Oslos fineste restauranter og matvarebutikker på kundelista. Råvarene fra Holte gård nyter stor respekt hos kresne kokker. - 90-95 prosent av det vil leverer går nord for Drammen, med hovedvekt på Oslo-området. Ellers er det en del levering i Vestfold, Grenland og Kragerø, forteller Halvor Olsen.

Anerkjennelse gir lønnsomhet

Holte gård satser på å levere den kvaliteten kundene vil ha.- De minste kyllingene, såkalt vårkylling, slaktes etter 28 dager ved cirka 350 gram slaktevekt. Deretter kan vi slakte på den størrelsen kunden vil ha. De aller største kyllingene er opp mot 4,5 til 5 kilo i slaktevekt, forklarer Olsen.Selv foretrekker han en saftig gourmet-kylling på bordet nyttåraften framfor kalkun. - Kvalitet gir anerkjennelse i markedet, og det gir igjen, uten tvil, bedre lønnsomhet, understreker Halvor Olsen, som også innrømmer at det har vært mye lærling underveis. Men nå føler han at livsverket hans fungerer godt i alle ledd.

Kvalitetsleverandør

Spesialitet-merkeordningen har som mål å løfte fram spesielle norske matprodukter og nyvinninger både fra sjø og land, og skal på den måten bidra til å utvikle lokal og regional matproduksjon, og dermed også økt matmangfold.- Holte gård er et godt eksempel på målrettet utvikling av lokal matprodusjon. Halvor Olsen har satset på å bli en kvalitetsleverandør, og har klart det. Vi er svært glad for å ha Holte gård med som Spesialitet-merkebruker, sier administrerende direktør Gabriella Dånmark i KSL Matmerk. Kjell Peder Haugene / KSL Matmerk

Powered by Labrador CMS