GI kokker

GI konkurs - vokste for raskt

Et snaut år etter at Gastronomisk Institutt (GI) åpnet sin nye storstue ved Akerselva i Oslo, er GI slått konkurs. 29 ansatte, de aller fleste av dem kokker, mister jobben. GI har alltid hatt hovedbase i Stavanger, mens Oslo-avdelingen kom til i fjor. Det var den som ble for dyr å håndtere for GI. Nå jobbes det i Rogaland for å beholde Stavanger-kontoret.

Publisert

17 av de ansatte holder til i Stavanger, de resterende 12 i Oslo. Nå mister de alle jobben etter at de økonomiske problemene ble for store.

- Vi har hatt for store utgifter til bemanning og lokaliteter, uttaler konstituerende administrerende direktør Anders Hellegaard.

Hellegaard, som har arbeidet på GI som prosjektleder i tre år, overtok styringen på GI etter for en måned siden da den tidigere direktøren Dag Terje Solvang sluttet for å begynne i ny jobb. Solvang har ledet GI de siste 3-4 årene, etter at GI ble omgjort til aksjeselskap i 2004.

Sentral utdanningsinstitusjon

Instituttet eies av Matforsk, Fiskeriforskning, Norconserv AS og Stiftelsen GI.

Gastronomisk Institutt har i løpet av de 20 årene senteret har vært i funksjon, vært helt sentral i utdanningen av norske kokker, og vært landets ledende kompetansesenter på vin og mat. Flere av våre ledende og beste kokker har arbeidet ved instituttet.

- Dette er bare så utrolig trist. Instituttet har aldri vært god butikk, og i det siste har vi hatt en for stor vekst, som instituttet dessverre ikke har mestret. Vi har rett og slett vokst for fort, sier Hellegaard til Horeca.

Omsetning økt

Det siste halvannet året har Gastronomisk Institutt økt staben med 7-8 personer.

På tre år har omsetningen økt fra 10,2 millioner til 23 millioner kroner.

Oslo medvirkende

Trolig er nyetableringen i Oslo en medvirkende årsak til konkursen.

De helt fantastisk flotte lokalene ble for dyre å håndtere.

Sju millioner kronerGastronomisk Institutt har aldri vært noen gullgruve, og har heller aldri hatt noe mål om å tjene store penger, men da Dag Terje Solvang overtok styringen for noen år siden fortalte han om nye koster og ny økonomisk giv for instituttet.

Etter det Horeca kjenner til skal Gastronomisk Institutt ikke ha klart å håndtere gjelden på omkring sju millioner kroner.

Det er fortsatt usikkert hvor store de endelige kravene mot boet vil bli. Nettogjelden vil da ligge et sted mellom tre og fem millioner kroner.

Utrolig trist

- Dette er bare så utrolig trist at en så flott institusjon nå blir lagt ned. Men det koster tydeligvis for mye å drive et så godt kompetansesenter, sier kokken Bent Stiansen.

Han var selv med i styret i Gastronomisk Institutt frem til det hele ble omgjort til aksjeselskap i 2004.

50 studenter rammes

I tillegg rammes 50 studenter, som er helt på tampen av vinkelnerutdannelsen sin ved GI, også av konkursen.

- De skulle hatt eksamen i neste uke. Det blir opptil bobestyrer å bestemme hva som nå skjer. Men vi skal gjøre vårt aller ytterste for å få det til, uttaler Hellegård.

Jobbes i Stavanger

Etter det Horeca kjenner til jobbes det nå i Stavanger-regionen for å redde hovedbasen til GI i Stavanger.

Rogaland fylkeskommune skal være på banen.

- Jeg vet at det jobbes i kulissene og at det er interessenter på banen, men mitt søkelys nå er rettet mot at vi nå får en ryddig avslutning i forhold til både ansatte og kreditorer. Det er ekstremt viktig for oss.

- Vi er svært tett på våre leverandører og samarbeidspartnere, og vi skal opptre ryddig i denne prosessen. Foreløpig har jeg ingen tanker om fremtiden, men jeg håper at vi klarer å få et eller annet på beina i løpet av kort tid, sier Anders Hellegaard til Horeca.

Påvirker ikke Bocuse d'Or Europe

GIs konkurs skal ikke få noen betydning for gjennomføringen av Bocuse d'Or Europe i Stavanger i sommer.

- Instituttet har alltid vært en nær samarbeidspartner for oss, og medvirkende til at Bocuse d'Or Europe ble lagt akkurat til Stavanger. GI har spesielt vært en nær partner i forhold til bruk av norsk sjømat under Bocuse d'Or-arrangementene. Men på det nåværende tidspunkt vil ikke konkursen få noen betydning for arrangementet i sommer, uttaler Eidis Biehler i Bocuse d'Or Europe.

Du kan lese mer om konkursen i Horeca nummer 4.

Powered by Labrador CMS