Roar Wilhelmsen

Bedriftsledere er dårlige betalere

Bedriftseiere og bedriftsledere er blant de dårligste betalerne i landet. Og mannlige ledere er mye verre enn kvinner, skriver nyhetsbyrået Newswire.  

Publisert

Av 103 000 norske menn som er registrert med betalingsanmerkninger, er nesten hver tredje leder eller eier av en bedrift, viser en oversikt fra analyseselskapet Experian.

Flere betalingsanmerkninger

Selskapet har undersøkt betalingsevnen og betalingsviljen til norske bedriftseiere og bedriftsledere.

- Mannlige ledere kommer svært dårlig ut. Vi vet at menn med næringsinteresser er mer risikovillige enn andre og at de får flere betalingsanmerkninger enn gjennomsnittet. Men vi er overrasket over at de utgjør så mye som 30 prosent av de dårlige betalerne her i landet, sier Hanne Broen i Experian.

Pliktoppfyllende kvinner

For kvinner er bildet et annet. Blant de 56 000 norske kvinnene som har betalingsanmerkning, er 11 prosent bedriftseiere eller ledere.

- Det er typisk at kvinnelige ledere er mye mer pliktoppfyllende enn menn i samme posisjon. Generelt sett er jo kvinner bedre betalere enn menn. Men kjønnsforskjellene blir enda tydeligere blant eiere og ledere, sier salgs- og markedsdirektør Rolf Wilhelmsen i inkassoselskapet Aktiv Kapital.

7000 nye i fjor

Det er flere årsaker til at det er så mange dårlige betalere blant dem som eier og driver bedrifter.

- De som eier og driver enkeltpersonforetak har trolig flere betalingsanmerkninger enn andre. I slike selskaper er eieren personlig ansvarlig for økonomien i virksomheten og får betalingsanmerkning hvis selskapet ikke gjør opp for seg.

Det er registrert 127 000 enkeltpersonforetak her i landet, nesten 7000 av dem var nye i fjor.

- Særlig i oppstartsfasen er det mange som sliter med økonomien, sier Wilhelmsen.

Drives dårlig

Også blant dem som driver NUF-selskaper, norske avdelinger av utenlandske selskaper, finnes det mange dårlige betalere.

- Dette er den selskapsformen som øker mest, og slike bedrifter går også oftere konkurs enn andre. De har ikke samme regnskapsplikt som andre selskaper. En god del av disse selskapene drives dårlig, verken eiere eller ledere har orden i økonomien, sier Wilhelmsen.

Blant de dårlige betalerne er det mange eiere og ledere med høy inntekt.

Lav betalingsmoral

- Det er ikke alltid slik at de som tjener godt, har den beste betalingsmoralen. Mange med høy inntekt har høyt forbruk og høy gjeld, og hvis de ikke følger med når regninger forfaller, kan også de ende opp med betalingsanmerkning, sier Rolf Wilhelmsen.

Et lyspunkt er at styreledere og styremedlemmer i norske selskaper er gode betalere. Bare en prosent av kvinnene med betalingsanmerkninger har styreverv. Fire prosent av mennene med betalingsanmerkninger er styreledere eller styremedlemmer, viser tallene fra Experian.

Newswire

Powered by Labrador CMS