Kjøkken Opera1 nett
Kjøkken Opera1 nett

AE Storhushold har levert operakjøkkenet

Det blir ikke bare sol, sang og dans i det nye operabygget i Bjørvika. Intet mindre enn sju nye kjøkken og fire barer står nå klare til å servere god mat og drikke til alt fra besøkende og ansatte til kongelige gjester. 

Publisert

Et glassvaskeri med kapasitet til å vaske fra 3000 til 4000 glass i timen. Ismaskiner som kan produsere et halvt tonn is i døgnet.

Det var ikke lite som måtte være på plass da Norges nye operahus nylig åpnet sine sju kjøkken.

Unikt kjøkken

Henrik Eftedal, gründer og innehaver av AE Storhushold som har levert kjøkkenet til operaen, forteller at arbeidet har vært svært utfordrende og spennende, og mener kjøkkenet på operaen er blitt noe helt for seg selv.

- Det var en stor ære å få lov til å levere kjøkken til et så imponerende hus som operaen. Operaen er et helt spesielt bygg, og kravene til kjøkkenet har gjenspeilt seg i alle detaljer. Vi er svært stolte av det som nå står ferdig. Dette er et helt unikt kjøkken her til lands, sier han.

AE Storhushold har de siste årene hatt flere av de største kjøkken- og kantineleveransene i bransjen, blant annet til BI i Nydalen, St. Olavs Hospital, Radisson SAS Hotels, Scandic Hotels, Nordea Kantiner, Bankenes Betalings Sentrals kantiner, kantinene til Det Norske Veritas, Gjensidiges kantiner samt en rekke skoler.

Tre års arbeid

For at ansatte, operaelskere, stjerner og kongelige skal kunne spise og drikke godt mens de er på operaen, måtte over 200 kvadratmeter i sju kjøkken utrustes med produkter i høyeste kvalitet, i tillegg til tre fryserom og ti kjølerom.

- Utallige timer har gått med og mange AE-medarbeidere har gjort en stor innsats gjennom de tre årene det har tatt. Vi er utrolig tilfredse med å ha vært med på et slikt prestisjeprosjekt, og er naturlig nok veldig stolte av resultatet, sier Eftedal. Som i tillegg til å berømme samarbeidet med Den Norske Opera, Statsbygg og arkitekten Snøhetta.

"Top of the line"

Allerede uken før åpningen ble det servert i snitt tusen måltider om dagen i operaen - til ansatte, besøkende og samarbeidspartnere. Og Tor Lundsholt, daglig leder for hovedrestauranten Argent, brasseriet Sanguine samt operaens losjer og fire barer, er svært fornøyd med de nye kjøkkenene.

- Vi legger listen høyt for våre serveringssteder på operaen. Det skal være kvalitet i alle ledd, fra folk kommer inn av døren, til de går ut igjen - da er det viktig med et godt kjøkken, sier han.

Lundsholt mener god kvalitet på produktene er det aller viktigste for at et kjøkken skal fungere optimalt, slik at de krever liten grad av service.

- Kjøkkenet her er "top of the line", og mange av maskinene er bedre enn de det ble prosjektert med i første omgang. Blant annet har vi fått noen sveitsiske håndlagede koke- og stekeprodukter fra Electrolux av typen Therma, som er det ypperste av kjøkkenprodukter for en kjøkkensjef, i tillegg til å ta hensyn til miljøet, sier Lundsholt.

Økende forskjeller i bransjen

Eftedal i AE Storhushold forteller at miljøhensyn er en av trendene han ser innen storkjøkken.

- De koketoppene som nå brukes på operaen er 60 prosent mer energibesparende enn andre komfyrer. Man bruker mye energi på et stort kjøkken, og også i denne bransjen har miljøbevissthet blitt en viktig faktor, forteller Eftedal.

Han ser også et annet moment som skiller dagens storkjøkken fra hverandre. - Det blir i stadig større grad forskjell på kvalitet. De som er mest opptatt av pris havner på en annen hylle enn de som ønsker kvalitet og ny teknologi, sier Eftedal.

Pressenytt

Powered by Labrador CMS