14-åring med kokebok

14-årige Mattis Gulbrandsen har elsket å lage mat siden har var stor nok til å krabbe opp på kjøkkenbenken. Nå er han aktuell med kokeboken Helt chef. - Jeg er opptatt av å prøve nye ting og å eksperimentere. Det betyr jo noen ganger å feile, mens andre ganger treffer man skikkelig blink, sier 14-åringen til Ullern Avis Akersposten.

Publisert

Kokeboken Helt chef er utgitt på Kagge Forlag.

- Mitt mål er å få flere ungdommer ut av kiosken og inn på kjøkkenet. Det trenger ikke være kjempeavansert. Man starter med de enkle tingene først, og deretter kan man begynne å eksperimentere med råvarer og ulike krydder og tilbehør, sier han til avisen. - Jeg må snart bestemme meg for om det virkelig er kokk jeg vil bli, for til neste år begynner jeg jo på videregående. Jeg er svært glad i å komponere og lage god mat, men vet likevel ikke om det er det jeg vil satse på. Om vinteren går jeg mye på ski, og ellers trener jeg en god del, så noe innen idrett hadde også vært spennende, sier han.

Egen cateringvirksomhet

Det unge kokketalentet, har flere sterke prestasjoner å vise til. Han har en tredjeplass i Pizza-NM, vunnet flere smoothieskonkurranser og har egen cateringvirksomhet med flotte hjemmesider på Internett. - Jeg synes det er spennende å prøve meg på nye ting, og cateringvirksomheten min er jeg også stolt av å ha fått til. Det tar mye tid, så noen ganger må jeg takke nei til oppdrag, forteller han til sin lokalavis.

Egne oppskrifter

- Men hva synes klassekameratene dine om at du nå har gitt ut bok?- Vi har egentlig ikke snakket så mye om det, men jeg tror de synes det er kult. For meg var det viktig å få til en bok med mine egne oppskrifter og et par andre som jeg har blitt veldig glad i. "Momos kyllinggryte" og "Gulbrandsen kyllingspesial" er begge med i boken, sier han.

10.klassingen ønsker i tillegg å understreke at maten i boken er sunn og god. Det mener han er viktig for ungdom generelt. - For meg som trener mye er det viktig at det jeg spiser er godt, at det er sunt og gir meg det jeg trenger. Det skal i tillegg se fristende ut så man få, sier han.