Økomelk

Nordmenn drikker minst økomelk

Salget av økomelk er mye lavere i Norge enn i Sverige og Danmark. Og nå synker forbruket i Norge. - Bare to prosent av melken som drikkes i Norge, er økologisk. Nordmenn er Nordens økosinker, sier daglig leder Gjermund Stormoen i Debio, som kontrollerer og godkjenner økologisk produksjon i Norge.

Publisert

I Sverige er nesten seks prosent av melken økologisk. Danskene er de suverene økovinnerne. Hvert tredje melkeglass i Danmark er økologisk. I København er halvparten av melken som drikkes, fra økologiske kuer.

- Danskene har et stort forsprang og har utviklet økologisk melkeproduksjon over mange år. Danskene foretrekker økologisk melk, og det er stor konkurranse blant danske meierier om det økologiske markedet, sier Stormoen.

Ø-en som forsvant

I Norge går utviklingen i motsatt retning. Etter flere år med økning, viser tall fra Statens landbruksforvaltning at forbruket av økomelk sank med mer enn 200 000 liter fra første halvår i fjor til første halvår i år.

Det er en nedgang på fire prosent.

Stormoen mener nedgangen har sammenheng med merkingen av økomelken.

- Nedgangen kom etter at Ø-en som signaliserer at melken er offisielt godkjent som økologisk, forsvant fra forsiden av melkekartongene. Tine har endret design på kartongene og har nå sitt eget økologimerke på forsiden.

Ø-merket er det offisielle norske godkjenningsmerket som garanterer at maten er produsert i samsvar med regelverket for økologisk produksjon.

Må lete

Stormoen frykter at mange ikke lenger finner melkekartongene med økologisk melk i butikkene.

- Mange leter forgjeves etter Ø-merket. Når det er borte, er det lett å overse den økologiske melken i kjølediskene. Kartongene med økologisk melk ligner for mye på vanlige melkekartonger, mener Debio-sjefen.

Konserndirektør Hege Holter Brekke i Tine mener det nye designet på de økologiske melkekartongene har gjort det lettere for forbrukerne å finne økomelken. Hun tror nedgangen i salget snarere er et prisspørsmål.

- Folk aksepterer høyere pris på økologisk mat når de ser klare forskjeller på hvordan konvensjonell og økologisk blir produsert. Ikke alle oppfatter at det er så stor forskjell på økomelk og annen melk og velger derfor den rimeligste melken, sier Holter Brekke.

Kjøpssignal

Debios svenske søsterorganisasjon KRAV mener det offisielle økomerket er viktig for kunder som vil ha økologisk mat.

- Vi har gjort en undersøkelse som viser at merket er et avgjørende kjøpsignal for svenske økokunder. Tilliten til merket er svært høy, og hele 98 prosent av forbrukerne kjenner det igjen, sier Lars Hällbom i KRAV til Newswire.

Newswire

Powered by Labrador CMS