Brenningen-for-horeca
Brenningen-for-horeca

Kulinarisk oase på Stavanger lufthavn

Antipasti plukket sammen til tallerkenretter. Klassikere pluss noen spenstige klasseviner i skapet i vinbaren. Og svart traktekaffe viker for presskaffe i Brenningen kaffe- og vinbar som i dag åpner på Stavanger lufthavn Sola.

Publisert

– Vi skal leve opp til at Stavanger er et kulinarisk sentrum i Norge, sier Ronny Gjøse, adm.dir. i Umoe Catering Cafe lufthavnservering. Konseptet kan enkelt beskrives som ”et godt serveringssted med det lille ekstra”.

Kaffeopplevelse

Det lille ekstra er, ifølge Gjøse, bl.a. at den tradisjonelle svare kaffen er løftet opp på høyeste nivå: Gjestene får en liten (to kopper) eller lit større presskanne (fire kopper), hvor det fylles på helt nykvernet kaffe (Sumatra Lintong). På bordet får kaffen trekke tre–fire minutter, før den presses og er klar for å skjenkes – vel å merke i designkopp fra Figgjo.

På toppen av pressekannen er festet en grønn hilsen fra kaffebaren, hvor det står hvordan kaffen skal håndteres, og: ”Nyt din nykvernede kaffe. Ha en riktig god reise.” På baksiden står det litt om hvor kaffen kommer fra – og at den er ”Fairtrade”.

– Det hele gir gjesten den opplevelsen vi ønsker han eller hun skal få, med den svarte kaffen. Dette er et unikt tilbud i Norge; så vidt vi vet har ingen andre denne typen presskannekaffe på menyen, poengterer Gjøse.

I og med at Brenningen er en kaffebar, står selvfølgelig også espressobaserte kaffedrikker på menyen – baristalaget, som faget krever.

Bakstmeny

Til kaffen hører en egen liten bakst- og kakemeny. – Jeg er selv kokk av fag og er opptatt av tradisjonsmat. Ved festlige anledninger ble det i min barndom servert hjembakt kake, fortrinnsvis sjokoladekake stekt i langpanne eller ”skuffe”, med melisglasur og kokos på toppen. Denne er ikke å oppdrive i dag, så vi har valgt å bake den selv i eget kjøkken. Og når den avgjørelsen først var truffet, tok vi like godt med gulrot- og ostekake i samme bakeoperasjon hver morgen. En kakemeny vi er stolte av.

Men selvfølgelig er det også litt enklere å bite i til kaffen: cookies og biscotti, samt croissant med eller uten sjokolade.

Antipastipreget matmeny

Matmenyen? – Er sterkt tapas- og antipastipreget, med muligheter for å sette sammen en liten tallerken av kyllingklubber, potetsalat, oliven, brød, pesto og aioli, eller stor tallerken med marinerte kjøttboller og Thuningia-pølse i tillegg. Alternativt italiensk tallerken med manchengo, salami, artiskokk, soltørket tomat, kjøttboller i tomatsaus pluss samme tilbehør.

På menyen står dessuten påsmurt, hvor klassikeren bagett med ost og skinke løftes mange hakk med ridderost og røkt bogskinke. Rekebagetten er bakt av durumhvete og fylt med gourmetreker og aioli. Laksesmørbrødet er med dansk rugbrød, egg i skiver og pepperrotkrem.

I tillegg kommer paninitoasts og salater.

Klassikere pluss noen høyklasseviner

På vinmenyen står 18 merker: – 10 er kvalitetsmerker som er kjente fra Vinmonopolets lister, fem hvite og like mange røde. Åtte er finplukket. På hvitvinkartet står både en halvtørr riesling og en Riesling Grand Cru, William Fèvre chablis- både Petit og 1.cru. De fem er å få både i glass og på flaske.

På rødvinskartet står både et argentinsk, spansk og tre italienske marker (både glass og flaske), pluss en burgunder, en Blend Zinfandel fra USA og den eksklusive Vino Nobile di Montepulciano.

Inspirert av istiden

Design? – Spinner på samme grunntema som restaurantene vi åpnet i 2007, Westcoast og Pulpit, det vil si urkraften. Urkraften i jærnaturen: sand, stein og vann. I Brenningen har vi tatt det store spranget bakover, til istiden: is som speiler blå himmel. Altså blått som gjennomgangsfarge. Brenningen i logoen, derav navnet.

I fjor hadde vi bistand av designbyråene Arkidea og Pro&Contra. I år, som i fjor, har vi spilt på lag med Opplevelsesdesign og Bernt Pedrrsen, som er vår husdesigner, så å si. Han spiller på lag med vår egen utviklingsansvarlig, Tone Melgaard. Sammen har de skapt opplevelse gjennom design, som har vært overordnet.

Levende, soft jazz

Mindre levende blir ikke atmosfæren i Brenningen med levende, soft jazz som vi kjører to dager i uken. Vi våger å være originale med Brenningen kaffe- og vinbar, som man forstår, sier Ronny M. Gjøse.