Vin Catena Zapata nett2
Vin Catena Zapata nett2

Argentinske smaksbomber

Tynn luft og kjærlighet har gjort vinen som produseres av argentinske Catena Zapata til noe helt unikt - både for ganen og for helsen.Catena Zapata er Argentinas største vinprodusent, og dyrker frem mange ulike typer viner i regionen Mendoza. De er kanskje mest kjent for en håndfull svært prisgunstige viner - men det er langt fra alt denne produsenten har å by på.  

Publisert

Nicola Catena, grunnleggeren av Catena Zapata, var italiensk og seilte fra moderlandet til Argentina på slutten av 1800-tallet for å starte sin egen vingård.

For ham var Argentina virkelig det forjettede land, og i 1902 plantet han sin første Malbec-vingård i Mendoza. Malbec er opprinnelig en fransk drue, men Catena hadde en følelse av at den hadde et uforløst potensial som ville kunne slå ut i full blomst i Argentina - og det fikk han med tiden svært rett i.

Mariela Molinari er vinmaker for Catena Zapata, og deltok for en tid tilbake på en vinsmaking på gourmetrestauranten Le Canard i Oslo.

Tredje generasjon

- Catena Zapata med tredje generasjon Catena, Nicolás Catena, i spissen har revolusjonert hele vår forestilling om hva argentinsk vin kan være, forteller Molinari.

Argentina er faktisk verdens femte største vinprodusent, men det aller meste - faktisk hele 90 prosent - av vinen forlater aldri landet - kanskje fordi argentinerne drikker nesten tre ganger så mye vin som vi nordmenn gjør (45 liter årlig, mot 17 liter her hjemme).

- Selv om Argentina altså produserer mye vin, har dette tradisjonelt dreid seg om bordvin, forklarer Molinari.

Høytliggende vinrevolusjon

På 1980-tallet revolusjonerte Nicolás Catena imidlertid argentinsk vinproduksjon ved å flytte grensene for hva man i det hele tatt trodde var mulig. Catena dro ut for å finne de beste stedene å plante vingårder i Argentina - og fant dem, høyt oppe i Mendoza, hvor ingen trodde at det var mulig å dyrke vin.

Det viste seg at det ikke bare var Catenas ambisjoner som var høye - det var også de nye vingårdenes beliggenhet. Catena ble fortalt at Malbec-druene aldri kom til å modne så høyt oppe - men det gjorde de - og det med glans.

Nicolás Catena driver i dag familieforetaket sammen min sin datter Laura, og uten deres innsats på området hadde Argentina neppe vært det vinlandet det er i dag.

For Catena Zapata er det nemlig kvalitet som teller - ikke kvantitet. Med lidenskapen for vin og en sterk eksperimenteringsvilje forvandlet Catena-familien et ørkenlandskap til noen av verdens vakreste og mest unike vingårder. Catena Zapata har jobbet hardt med å finne frem til druenes optimale vekstvilkår i høyden - og det har gitt resultater.

Unik vinproduksjon

Catena Zapata har vinmarker helt opp til 1 500 meters høyde, og vinen som produseres her blir noe helt for seg selv. Her er lufta tynn, og de mektige Andesfjellene blokkerer skyene, noe som påvirker Catena Zapatas vingårder på flere områder.

- Høyden fører til at temperaturforskjellene mellom dag og natt blir større - om dagen ligger temperaturen gjerne på rundt 30 grader, men om kvelden kan den synke helt ned til seks grader, forteller Molinari.

Det er dermed kaldere om natta her enn det er i andre vinregioner, noe som rett og slett gir plantene muligheten til å «restituere» seg. Om natta får druene «hvile», noe som blant annet bevarer tanniner, aromastoffer og smaker druene har dannet i løpet av dagen bedre enn druer som dyrkes andre steder.

- Mindre skyer betyr selvsagt også mer sol, fortsetter Molinari.

- Områdene hvor de høytliggende vinmarkene befinner seg, kan skilte med ikke mindre enn 330 soldager i året. Den tynne lufta gjør også at sola skinner sterkere og mer intenst enn over noen andre vinregioner. Dette gjør drueskallene mye tykkere - faktisk hele seks til åtte ganger tykkere enn hos druer dyrket andre steder, noe som igjen gjør at vinen får en dyp farge og en rik smak.

Helse i hvert glass

Vi har vel alle fått med oss at et glass vin om dagen bare er sunt - men hvis du i tillegg heller en av Catena Zapatas viner i dette glasset, blir dagens drink enda sunnere.

Catena Zapata-vinene er nemlig proppfulle av antioksidanter som følge av vinmarkenes høye beliggenhet: Innholdet av antocyaniner, som gir vinen sin dype farge, er svært høyt og fungerer som en slags "solkrem" som beskytter cellene i druene mot skader fra UV-strålene. En annen antioksidant, resveratrol, beskytter i likhet med anocyaninene mot UV-stråling.

Resveratrol er en kraftig antioksidant som blant annet har vist seg å ha svært gode kreftbekjempende egenskaper - og denne finnes i en mye høyere konsentrasjon i Catena Zapatas viner enn i andre viner. Catena Zapatas Malbec inneholder for eksempel 23 mg resveratrol per liter - til sammenligning inneholder andre viner mellom 2 og 13 mg per liter.

Farge, struktur og smak

På vinsmakingen fikk deltakerne smake på vin fra enkeltmarkene, og mange reagerte på hvor forskjellig de enkelte vinene smakte. Selv om druen er den samme, og alle vinene er dyrket på høytliggende vinmarker i Mendoza (som ligger mellom 860 og 1 500 meter over havet), er sluttresultatet helt unikt, både når det gjelder farge, struktur og smak, forårsaket av forskjeller iblant annet gjennomsnittstemperatur.

Man kan tydelig se hvordan vinene blir dypere og dypere i fargen og mer og mer intense i smaken jo høyere oppe de er dyrket. Vinene fra enkeltmarkene er ikke i salg - men det er derimot Catena Alta Malbec, som er en nøye gjennomtenkt blanding av vinene som kommer fra alle de høytliggende vingårdene. Produsenten har nemlig - stikk i strid med tradisjonell «vinteori» - kommet frem til at man får det aller beste resultatet ved å blande viner fra ulike vingårder. Og det er kun de aller beste Malbec-druene som får lov til å bli en Catena Alta-vin.

Noe for enhver smak (og lommebok)

Catena Zapata produserer i dag viner fra flere ulike druer, og har funnet de perfekte høydebeliggenhetene for hver drue. Mens Alamos betegner prisgunstige viner, befinner Catena Malbec seg på et mellomnivå, og allerede nevnte Catena Alta Malbec troner på toppen.

Catena Zapata produserer også en svært eksklusiv vin, Nicolás Catena Zapata. I en serie blindsmakinger som ble foretatt da vinen ble lansert, kom den på første eller andre plass hver eneste gang. Vinen er en Cabernet-Malbec som ble produsert for første gang i 1997, og etter det bare i utvalgte årganger. Og ikke nok med det - du kan faktisk sikre deg denne vinen her hjemme til en svært god pris. Nicolás Catena Zapata er nemlig med sin pris på 449 kroner rett og slett underpriset.

- Vi taper nesten penger på den, så vi kommer til å øke prisen ved årsskiftet, forteller distributør Thomas Grette i Vinarius.

Du kan med andre ord gjøre et kupp hvis du er raskt ute. Og et kupp kan man kanskje si at du gjør uansett hvilken Catena Zapata-vin du velger.

Mariela Molinari er vinmaker for Catena Zapata.