Charlotte Omsted Mohn 18 liter vin1
Charlotte Omsted Mohn 18 liter vin1

18-liters vinklenodie på Opaker

Det finnes bare tre 18-litersflasker av 2004-årgangen til Torres' Mas La Plana Cabernet Sauvignon 2004. Én av dem finner du i en vinkjeller i Norge, nærmere bestemt hos Charlotte Mohn på Opaker gård i Hedmark.

Publisert

En av de andre håndblåste flaskene har fått tilhold i hjemlandet Spania, mens den tredje og siste er kjøpt inn til USA.

Vinkjeller

Dermed har vinkjelleren på Opaker, som ble etablert i forbindelse med en stor utbygging i 2005, fått en spennende tilvekst.

Per i dag koster den håndblåste flasken mer enn vinen. Hva den kan være verdt om noen år vet foreløpig ingen.

Det var Mas La Plana som gjorde Torres anerkjent da produsenten i 1979 vant en pris for vinen, som den gang het Grand Coronas Black Label, og som senere fikk dagens navn.

Til spiseforestillinger

- Det var Svein Lindin, som har en del vinforedrag for oss, som kom over

muligheten i forbindelse med en vinsmaking i Oslo. Han ringte meg, og vi slo til, forteller Charlotte Mohn, som er kokk og daglig leder for Opaker gård, et kurs-, konferanse-, overnattings- og serveringssted som ble etablert i Grue kommune i 1999.

- Hvorfor slo dere til?

- Vi har 2002-årgangen her på store Magnum-flasker, som vi blant annet bruker til våre spiseforestillinger.

Kraftig matvin

- Jeg vil betegne den som en tung og kraftig matvin som passer til rustikk fet mat med mye smak og sødme. Den krever kraft og fett. Vi har brukt vinen spesielt til lammeretter og vilt. Den er svært egnet til store stykker av vilt, forteller hun.

Mas La Plana Cabernet Sauvignon 2004 har en alkoholstyrke på 14 prosent.

Et klenodie på Opaker

- Når skal flasken åpnes?

- Det vet jeg ikke. Men minst fem år, kanskje 10. Og det må være en passende anledning. En vin på en 18-liters flaske modnes saktere, og den bør ligge noen år. For oss haster det ikke med å åpne den. Den vil bli et klenodie, sier Charlotte Mohn.

Det som er sikkert er at en stor del av Norges vineksperter nok kan tenke seg å være med når den skal åpnes

Les mer om 18-litersflasken og Opaker Gård i Horeca nummer 1 2008.

Ønsker du et abonnement på Horeca kan du bestille det her

"