riesling moselland
riesling moselland

Riesling til topps i sommersesongen

Vi liker å kose oss litt ekstra om sommeren, og hvitvin av typen Riesling er for mange en sommerfavoritt. I en fersk undersøkelse oppgir over 30 prosent at de drikker mer Riesling i sommersesongen enn ellers i året.

Publisert

Spesielt er Riesling en favoritt blant norske kvinner og i aldersgruppen fra 40 år og oppover. Dette fremgår i en landsomfattende undersøkelse foretatt av InFact på vegne av Moselland.

- Det er ingen tvil om at hvitvin generelt, og Riesling spesielt, er vin som selger spesielt godt om sommeren. Disse vinene er vanligvis lette, forfriskende og fruktige, og passer perfekt for lange og lyse sommerkvelder, sier Anne Eliasson, produktsjef for vin i Brand Partners.

Norges mest solgte

Undersøkelsen fra InFact rimer godt overens med tallene fra Vinmonopolet, som viser at Norges mest solgte hvitvin på flaske er nettopp en Riesling; Ars Vitis. Ars Vitis kommer fra vinhuset Moselland, og var også fjorårets mest solgte hvitvin med over 250 000 liter.

Den landsomfattende undersøkelsen, som ble gjennomført i juni, viser at nesten 70 prosent av de spurte har smakt eller drikker vin fra et av Mosels største vinhus, Moselland. Vinhuset ble etablert i 1968 og produserer alle de kjente variantene av Moselvin: Riesling, Elbling, Muller-Thurgau og Kerner.

Maler med vin

Ars Vitis er også kjent for de særegne motivene som pryder flaskene. Den lokale kunstneren og vinbonden Heinz Amez benytter Rieslingvin i stedet for vann når han maler, og kaller derfor bildene sine Vinorell. Motivene henter han fra lokalhistorisk interessante steder i Moselregionen.

De første flaskene med Moselmotiv ble lansert i 2000. I starten var disse beregnet for det tyske hjemmemarkedet, men det tok ikke lang tid før flaskene ble solgt utenlands og endte opp som samleobjekter. 17 forskjellige motiver har blitt lansert i Norge, hvorav fem er vintermotiver.

Fakta om Riesling

Riesling er den vanligste druen i Tyskland, og en av hovedgrunnene til det, er at druen godt tåler det kjølige klimaet. Det stilles imidlertid høye krav til dyrkingen, siden Rieslingdruen kommer best til sin rett under vanskelige og bratte vekstforhold. Riesling kjennetegnes ved mye syre, men er samtidig en høyst delikat og smaksrik vin. Fargen varierer fra grønnaktig til gyllengul.

Egenskapene til Ars Vitis

Vinens farge er lys gul, og den dufter friskt av grønne epler og sitrus. Smaken er lett, har et friskt anslag og en god balanse mellom syre og sødme. Vinen passer utmerket til retter fra det asiatiske kjøkken, lette fiskeretter og salater. Serveres kjølig (mellom 8 og 10 grader).